Egy frissen nyilvánosságra került interjúban Trump elnök azt nyilatkozta, tervezi, hogy egy elnöki rendelettel megszünteti az Egyesült Államok területén, de idegen állampolgárságú nők által szült gyermekeknek automatikusan, alanyi jogon adott amerikai állampolgárság rendszerét.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Trump szerint a jelenleg alkalmazott szabályozás – amely az Egyesült Államok alkotmányának 14. kiegészítésére épül – a bevándorlási rendszerrel való visszaélésekhez vezethet. Az elnök azt nyilatkozta az HBO-n közzétett interjúban, hogy az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország a világon, „ahol valaki idejön, megszül egy gyereket, a gyerek pedig máris amerikai állampolgár… [az állampolgárság] minden előnyével”. 

Bár az Egyesült Államok nem az egyetlen ország, ahol a határokon belül születettek automatikusan állampolgárságot kapnak, de ez a rendszer valóban nagyon ritka a világban. 

A jelenlegi szabályozás értelmében mindenki, aki az Egyesült Államok területén születik – akkor is, ha az édesanya nem állampolgár vagy illegális migráns -, amerikai állampolgár. Az alkotmány 14. kiegészítésének a szabályozáshoz felhasznált értelmezését sokszor okolták már a „szülési turizmus” és a „láncmigráció” elterjedéséért.

Ha Trump valóban aláírná az ígért elnöki rendeletet, egészen biztos hosszas bírósági procedúra elé nézne, és nincs rá semmiféle garancia, hogy végül a rendeletet nem semmisítenék meg. Több jogi szakértő is úgy véli, az ilyesfajta változtatáshoz alkotmánymódosításra lenne szükség, ám akad számos konzervatív elemző is, akik szerint a már létező alkotmánykiegészítés többféle értelmezésre ad lehetőséget.