– Tucker Carlson távozása nagy csapás a csatornának és Amerikának. Tucker éleslátó, érdekes és hozta a nézettséget. Hiányozni fog

Hirdetés

– írta Donald Trump korábbi amerikai elnök a Truth Social közösségimédia-oldalon. Míg a Newsmax műsorában tovább dicsérte a távozó műsorvezetőt, hozzátette, különösen az elmúlt egy évben fantasztikusan viselkedett velem – ismerteti a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
Donald Trump amerikai elnök Tucker Carlson médiaszemélyiséggel

Másfél évtizedes elhivatott munka

Megdöbbentette az amerikai politikai közéletet a Fox News amerikai hírtelevízió hétfői bejelentése, miszerint megválik a csatorna legnézettebb főműsoridős műsorvezetőjétől, Tucker Carlsontól.

A csatorna közleménye szerint közös megegyezéssel váltak el az útjaik, és megköszönték Carlsonnak a mintegy másfél évtizedes elhivatott munkáját.

Komoly negatív hatással lehet a döntés a nézettségre

A döntés egyesek szerint komoly negatív hatással lesz a Fox News nézettségére és a 2024-es amerikai elnökválasztásban betöltött szerepére is. Sőt a cég részvényei mintegy öt százalékkal csökkentek a bejelentést követően.

Mások szerint a válás időzítése sem véletlen, ugyanis éppen egy hete egyezett meg 787,5 millió dolláros összegben a Fox News a Dominion szavazógépeket üzemeltető céggel a csatorna 2020-as választási tudósításai miatt indított rágalmazási perben.

Az említett ügy mellett legalább két másik pedig folyamatban van, így felerősödtek azok a spekulációk, hogy a Fox News számára Carlson főműsoridős dominanciája, markáns kijelentései és növekvő politikai befolyása egyre nagyobb teherré vált.

A Los Angeles Times hétfőn arról számolt be, hogy Rupert Murdoch – a csatorna többségét birtokló Fox Corporation ügyvezetője – hozta meg a döntést az elbocsátásról, amelyet egy folyamatban lévő diszkriminációs perrel és a január 6-i capitoliumi ostromról adott közelmúltbeli tudósításával magyarázott.

Az egykori elnök fia generációja kiemelkedő tehetségének nevezte Carlsont

Az egykori elnök fia, Donald Trump Jr. pedig egy hétfői podcastműsorban generációja kiemelkedő tehetségének nevezte Carlsont, aki egyike azon kevés hangoknak a Republikánus Pártban, akik elítélik a hülyeségeket.

Amíg több republikánus politikus és választó sajnálatát fejezte ki Carlson távozását illetően, a demokraták örültek a hírnek. Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő egy videóüzenetben osztotta meg a gondolatait, támogatva a szerinte radikális nézeteket valló Carlson eltávolítását a képernyőről.

Nem kizárt, hogy politikai pályára lép

Nem kizárt, hogy Tucker Carlson televíziós múltját felhasználva politikai pályára lép, amelyet már régóta rebesgetnek – noha ő eddig elzárkózott ettől. Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt egy tegnapi interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte az egykori műsorvezető kiváló szereplője lenne a 2024-es elnökválasztási versenynek.

A Twitteren hamar támogatásra talált az az ötlet is, hogy Tucker Carlsonnak Donald Trumppal kellene indulni a 2024-es elnökségért.

Noha Carlson számos republikánus törvényhozóval ápol rossz kapcsolatot – másokkal pedig kifejezetten jót –, Oliver Darcy, a CNN amerikai hírtelevízió vezető médiaelemzője szerint Donald Trump mellett ő valóban a Republikánus Párt irányítójaként lépett elő. Sokan a lábai előtt hevertek.

Sőt a Nielsen médiakutató adatai szerint Carlson a fiatalok körében kifejezetten népszerű volt. Tavaly a hirdetők által áhított 25–54 éves korosztályban, átlagosan hárommillió nézőt ért el minden este – ami kifejezetten jónak számít.

Áttérhet a Newsmax televízióhoz

Ha politikai karrierbe mégsem kezd, Carlson áttérhet a Newsmax konzervatív televízióhoz, amely már így is sok Fox News nézőt csábított el.

Carlson vélhetően nem marad sokáig távol a képernyőktől, ugyanis mivel tavaly 77,5 millió dollár reklámbevételt termelt a műsora, vélhetően sokan érdeklődnek majd iránta.

– Megtiszteltetés volt szerepelni Tucker Carlson egyik utolsó adásában

– írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Twitter-mikroblogon. Majd megköszönte a műsorvezető rendíthetetlen tisztességét, és minden jót kívánt a jövőbeli törekvéseihez is.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk