Fotó: MTI/AP/AFP pool/Brendan Smialowski
Joe Biden amerikai elnök (balról, majd az óramutató járásával megegyező irányban), Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Giorgia Meloni olasz, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én
Hirdetés

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió szintén korlátozza az Oroszországgal folytatott gyémántkereskedelmet.

„A gyémántok nem az örökkévalóságnak szólnak” – fogalmazott Michel, szójátékával a híres James Bond-film címére utalva.

Hozzátette, hogy a G7-ek emellett igyekeznek meggyőzni a szankciók fontosságáról azokat az államokat is, melyek nem tagjai az országcsoportnak. A csúcsra több ilyen országot, például Indiát is meghívták.

Mindeközben az Egyesült Királyság szintén büntetőintézkedéseket tett közzé a Moszkvának évente több milliárdos hozamot biztosító orosz gyémántbányászat- és kereskedelem ellen.

Korábban írtuk

A G7-csoport külügyminiszterei már áprilisban bejelentették, készek az Oroszország elleni szankciók fokozására. A háromnapos, ugyancsak Japánban tartott tanácskozáson Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok vezető diplomatái követelték az orosz erők azonnali, feltétel nélküli kivonását az ukrán területekről.