Cikkünk frissült.

Hirdetés

A napokban robbant a hír, hogy az elnök jogi csapata a Pennsylvaniai Egyetemen, azon belül a Penn Biden Center kutatóintézetben talált meg tíz minősített dokumentumot. Biden 2017–2019 között „tiszteletbeli professzorként” használta az irodát, amelynek novemberi kiürítésekor találták meg az iratokat, amelyek között amerikai hírszerzési beszámolók is találhatók, illetve dokumentumok Ukrajnáról, Iránról és az Egyesült Királyságról.

A dokumentumokat másnap átadták az országos levéltárnak, ahová Joe Bidennek egyébként is el kellett volna küldenie azokat alelnöki mandátumának lejártakor.

A dokumentumokat a levéltár nem kérte be, vizsgálatot sem folytatott

– védekezett újságírói kérdésekre a Fehér Ház. Hozzátették: az igazságügyi minisztérium vizsgálja az ügyet. Biden azt mondta, meglepte, hogy iratokat találtak egykori irodájában, s együttműködik a minisztériummal annak érdekében, hogy megállapítsák, az Obama–Biden-kormányzat minden irata az előírás szerint a levéltár birtokában van. – Engem tájékoztattak erről, és meglepetten hallottam, hogy hivatalos iratok kerültek abba az irodába, de nem tudom, hogy mit tartalmaznak – közölte Biden.

Biden emberei most minősített iratok újabb paksamétáját találták meg, ám nem derült ki, hol. Egyelőre semmilyen más információ sem áll rendelkezésre.

Az ügy azért is rendkívül kínos az elnök számára, mert élesen bírálta és felelőtlennek nevezte hivatali elődjét, a republikánus párti Donald Trumpot, miután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) augusztusban Trump floridai otthonában tartott házkutatást, s bukkant több mint száz titkosított iratra.

Különleges ügyészt neveztek ki

Merrick Garland amerikai igazságügy miniszter időközben bejelentette, hogy Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására. Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy „egy természetes vagy jogi személy” megsértette-e a törvényeket.

A Biden volt irodájában talált iratok ügye párhuzamba állítható azzal, hogy Donald Trump floridai birtokán több ezer hivatalos iratot találtak, de a volt elnök nem szándékozott visszaadni őket a levéltár kérése ellenére. Végül 15 doboz iratot adott át a levéltárnak, melyekben több mint 100 minősített dokumentum volt. Az ügy az igazságügyi tárcához került, és nyomozók fel is keresték a floridai birtokot, ahol további pár tucat iratot vettek át, Trump munkatársai pedig úgy nyilatkoztak, hogy nincs több titkosított dokumentum a birtokon. Ennek ellenére egy augusztusi házkutatáson további 13 ezer irat került elő a házból, melyek közül mintegy 100 szigorúan titkos minősítésű volt.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk