A tisztség jól fizet: havi bruttó 15 ezer euró (közel 6 millió forint) jövedelemmel jár, így persze sokan pályáznak az állásra, amelyet legutóbb egy bizonyos Markus Pieper, Von der Leyen politikai szövetségese, a német CDU politikusa nyerte el.

Hirdetés

A januári bejelentés után mostanra viszont egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek szerint nem is volt érdemes a tisztségre, mert a felvételi eljárás során jóval rosszabb eredményt ért el, mint mások.

Erre azután derült fény, hogy egy elbukott jelentkező, Martina Dlabajová cseh jogász hivatalos panaszt nyújtott be, és ennek nyomán olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint Pieper rosszabbul teljesített más jelöltekhez képest.

Az Európai Bizottság berkeiben – írja a Politico – máskor talán elhalt volna a botrány, most viszont – pár héttel az európai parlamenti választás előtt – a Bizottságon belül indultak el a viták. Több európai biztos, köztük Nicolas Schmit, valamint Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója is választ követel Von der Leyentől a Pieper-ügyben. Ez persze nem független attól, hogy ezek a politikusok az Európai Néppárttal vetélkedő európai szocialistákhoz tartoznak, és Schmit a szocialisták csúcsjelöltje az EP-választáson.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.