Fotó: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/RAF/Lee Goddard
A brit királyi légierõ (RAF) egyik Typhoon harci repülõgépe felszáll a jemeni húszi lázadók állásai ellen indított brit-amerikai katonai művelet idején a ciprusi Akrotíri brit légitámaszpontján
Hirdetés

„Amerikai és brit agresszorok csapása érte Hodeidát” – jelentette az Ansza Allah húszi hírportál.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én összehangolt terrortámadást hajtott végre Izrael déli térségében. A támadásban 1200 ember meghalt, több mint háromezer megsérült és a terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

A húszik vörös-tengeri támadásaira válaszul péntekre virradóra a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben, megvédendő a nemzetközi hajóközlekedést a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok szombaton újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen. Vasárnap a brit külügyminiszter további csapásokra figyelmeztette a húszikat a hajózás szabadságának védelmében.

Korábban írtuk