A spanyol érdekeltségű La Paz-i napilap érdekes információ birtokába jutott: Wálter Andrade Sanjinés százados, az április 16-án a Santa Cruz-i Las Américas szállodában végrehajtott kommandós akció parancsnoka továbbra is jogosnak tartja Rózsa-Flores, illetve két társa megölését, és megismételte korábbi állításait: azért lőtték le Rózsa-Flores Eduardót, Magyarosi Árpádot és Michael Martin Dwyert, mert rájuk lőttek. Csak Tóásó Előd és a horvát-bolíviai Mario Tadic nem nyitott tüzet, azért maradtak életben.

Andrade 25 fős alakulattal hajtotta végre az akciót, miután megkapta az utasítást a belügyi tárca vezető beosztású hivatalnokától, Luis Nolberto Clavijótól. A bolíviai rendőrség kötelékén belül azóta már feloszlatott Válságmegoldó és Taktikai Egység (UTARC) volt parancsnoka egyébként megjegyezte, hogy nem emlékszik, mikor szerepelhetett egy fényképen Rózsa-Floresszel.

A spanyol érdekeltségű lap szeptember 22-én viszont közölt három felvételt, amelyen Andrade és Rózsa-Flores egymás mellett ül. A fényképen Rózsa-Flores Eduardótól jobbra ülő személy Andrade, balján pedig nem más, mint a bolíviai kormánynak Tóásóék csoportjába beépített egyik embere, Ignacio Villa Vargas, alias, az „Öreg”. A lap munkatársa felhívja a figyelmet, hogy a fényképen Villa Vargas bal keze Rózsa-Flores vállán nyugszik.

A másik két képen egy ismeretlen fiatalember, jól láthatóan ugyancsak baráti viszonyban Rózsa-Floresszel. A La Razónnak névtelen forrás juttatta el a szerkesztőségbe a fényképeket, amelyek 2007. január 7-én készültek. A lap munkatársai megmutatták a fényképeket a rendőrségen, ahol megerősítették, valóban Andrade látható rajta, és valószínűnek tartják, hogy ő is beépülhetett a csoportba. Szeptember 24-én, Alfredo Rada, bolíviai belügyminiszter közölte, hogy meg kell vizsgálni, hogy a képek montázsok vagy valódiak-e.

Andrade szeptember 27-én ittasan okozott közlekedési balesetet, ezért belső eljárás folytatnak ellene a minisztériumban, és most kórházban kezelik.

(MNO, la-razon.com – Bolívia)