A katonai vezető kifejezte meggyőződését, hogy ha Ukrajnának lenne ilyen joga, a háború másképp alakulna. Kijelentette, hogy az ukrán haditengerészet örömmel magához venné azt a két brit hadihajót, amelyet tengerészhiány miatt ki akarnak vonni a brit hadsereg állományából. „Lehetőséget kell kapnunk annak biztosítására, hogy Oroszország örökre feladja a gondolatot, hogy akár Ukrajna felé nézzen, beleértve a tengert is” – fogalmazott. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy viselkedik, mint egy „kisstílű bűnöző, aki ha tudja, hogy visszaütnek neki, nem bocsátkozik verekedésbe”.

Hirdetés

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy vasárnapi tévéműsorban kijelentette: meggyőződése, hogy hamarosan meglesz az a fogolycsere Oroszországgal, amely az orosz katonai szállítógép lezuhanása miatt hiúsult meg.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője szintén egy tévéműsorban arról tájékoztatott, hogy az utóbbi időben a legtöbb orosz diverziós-felderítő csoportot az északkelet-ukrajnai Szumi megyében észlelik. Hozzátette, hogy a keleti Harkiv megyében is igen aktívak, a legkevésbé pedig az északi csernyihivi régióban.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon arról adott hít, hogy az orosz erők vasárnapra virradó éjjel a régióban lévő Mirnohrad várost lőtték rakétákkal, a támadás következtében megsebesült három helyi lakos, köztük egy 15 éves fiú.

Korábban írtuk

Az ukrán légierő közleménye szerint Oroszország az éjjel nyolc Sahid támadó drónnal és két Iszkander-M ballisztikus rakétával mért csapást Ukrajnára, az ukrán légvédelem négy drónt semmisített meg. A közlés szerint polgári létesítményeket és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket ért támadás Poltava, Donyeck, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékben. Nap közben a légierő közlése szerint egy H-59-es orosz rakétát semmisítettek meg Dnyipro város közelében.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán csapatok folytatják előrenyomulásukat a déli Herszon megyében. Az elmúlt nap alatt 79 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 382 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit és 12 tüzérségi rendszert.