Az ukrán sajtóorgánumok összefogásával alakult szólásszabadságért fellépő „Médiaruh„ (Médiamozgalom) Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz fordult azzal a követeléssel, hogy az elnök ítélje el a független újságírókra és oknyomozó újságírókra gyakorolt nyomást, és vizsgáltassa ki az ilyen bűncselekményeket.

Hirdetés

Az elmúlt napokban szemtanúi voltunk a „Pénzünk” projekt újságírója, Jurij Nikolov, a Bihus.Info, előtte a „Médiadetektor„, „Ukrainszka Pravda”, NV, „Cenzor„, „Babel”, „Liga.net„, „Espresso” elleni támadásoknak. A provokációk és az elhiteltelenítési kísérletek mellett megfigyeléseket, lehallgatásokat és az újságírók magánélethez való jogának megsértését tapasztaljuk – mindezt azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak a független médiára– áll a közleményben.

Az anonim Telegram-csatornák, amelyek nyilvánosan vállalják, hogy a kormánynak dolgoznak és folyamatosan védik azt, és a „szemetes weboldalak„ (junk websites) már szisztematikusan üldözik a független médiát és az oknyomozó újságírókat, provokációkat szervezve ellenük. Ismeretlen agresszorok az ukrán újságírókat „a nép ellenségeiként”, orosz ügynökökként, kábítószerfüggőként próbálják beállítani, és lejáratják szakmai munkájukat.„

Oleh Dunda kormánypárti képviselő január 9-i nyilatkozata szerint:

a háború alatt nem szabad megengedni, hogy szólásszabadság legyen. Minden médiának az államért és a győzelemért kell dolgoznia. Minden média – fegyver.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.

Korábban írtuk