Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell szállítani a kibocsátó országokba, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapban még a múlt héten. A két politikus kedden egyeztet a migrációs helyzetről Milánóban.

Fotók: MTI/EPA/demokrata grafika

„Elsősorban az uniós előírásokat kellene megváltoztatni, illetve a nemzetközi jogi értelmezést is, mert a genfi menekültügyi egyezmény alkalmas lenne egy józan észen alapuló jogértelmezési alkalmazással kezelni a válságot. De olyan liberális jogértelmezést alakítottak ki a genfi konvenció kapcsán – főként a nyílt társadalom hálózathoz tartozó szervezetek –, amely szerint a menekültjog egy globális szociális ellátáshoz való jog, ami bárkinek bármikor jár” – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó Miklós rávilágított, hogy a genfi egyezmény az első biztonságos ország elvét mondja ki, ami azt jelenti, hogy menekültstátusz abban az országban adható ki, amely a származó országhoz a legközelebb van.

Az első biztonságos ország elve a döntő

Magyarország Alaptörvénye a legutóbbi módosítás óta az első biztonságos ország elvét mondja ki – közölte Szánthó, és hozzátette, csak bízni tud abban, hogy az olasz belügyminiszter és Orbán Viktor megbeszélésén felmerül, hogy az uniós joggyakorlatnak vissza kellene térnie az első biztonságos ország elvéhez.

Kifejtette, amennyiben ez a gyakorlatban is működne, ez azt jelenti, hogyha valaki Szíriából, Afganisztánból, Bangladesből érkezik Európába, akkor nem jogosult ellátásra, mert a több ezer kilométer távolságra lévő országok és Európa között több biztonságos ország is van, tehát egy nem uniós ország lenne az első biztonságos ország a számukra.

„Tehát nem is kellene arról beszélni, hogy van-e az ilyen embereknek joga Európába jönni, mert nincs” – szögezte le Szánthó Miklós.

Egyre több szövetségere talál Orbán Viktor

Arról is beszélt, hogy az ellenzéket frusztrálja, hogy Orbán Viktor kormányfő meghatározó egyéniséggé vált Európában, egyre több szövetségest talál a kontinensen, így legutóbb az olasz politikai élet jobboldalán. Hozzátette, csak bízni tud abban, hogy Matteo Salvini az olasz kormányon belül is meg tudja valósítani az elképzeléseit, hiszen látható, hogy a koalíciós partner – az 5 Csillag Mozgalom – nem pártolja a politikus elképzeléseit.

Olaszországnak az is fontos, hogy a határvédelem mellett valahogy szétosszák az országba a tengeren érkező migránsokat az unió tagállamok között, ami azonban ellentétes a magyar kormány álláspontjával.

Ellentétes érdekek

Minden  uniós országnak az lenne az elsődleges feladata, hogy megállítsa a migrációt, Salvini ennek élharcosa – tette hozzá Szánthó. Úgy vélte, a probléma az, hogy vannak olyan politikusok, akik a józan ész és a realitás talaján állva arra törekszenek, hogy kialakítsanak valamilyen védekező mechanizmust a nemzeti identitás és szuverenitás védelme érdekében, és vannak olyan politikusok meg politikai erők, akik és amelyek ennek ellenállnak, és egy multikulturális Európa létrehozásán ügyködnek.

„Ez utóbbit kellene valahogy megakadályozni európai szinten, és erről fog szólni az európai parlamenti választás is jövőre” – tette hozzá az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós.