A varsói külügyminisztérium honlapján közzétett közlemény szerint a váltásokat Donald Tusk kormányfő is jóváhagyta, aminek alapján megkezdődtek a „gyakorlati felmentési eljárások”.

Hirdetés

A lengyel külpolitikáért alkotmányos felelősséget viselő kormány azon az állásponton van, hogy a nagyköveti szintű személyi változások „a diplomácia előtt jelenleg álló nehéz kihívásokra adott jobb, szakszerű válaszok adását” szolgálják – fogalmaztak.

A közleményben azon reménynek adtak hangot, hogy Lengyelország „legfontosabb hatalmi szervei” együtt fognak működni az ügyben.

A diplomáciai szolgálatról szóló lengyel törvény értelmében a nagyköveteket az államfő nevezi ki és menti fel a miniszterelnök által jóváhagyott külügyminiszteri javaslat alapján.

Korábban írtuk

Marcin Mastalerek, a lengyel államfő kabinetfőnöke hétfőn a Radio Zet kereskedelmi rádióban aláhúzta: a még hivatali idejüket töltő nagykövetek esetében Andrzej Duda elnök nem fog beleegyezni a felmentésekbe. Kivételt képezhetnek azok az esetek, amikor a külügyminisztérium „nagyon nyugtalanító információkkal” indokolná a leváltást – tette hozzá a kabinetfőnök.

Mastalerek a washingtoni nagykövetséget irányító Marek Magierowskit érintő újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Andrzej Duda „államfőinek” tekinti a washingtoni nagykövet posztját, és nem egyezik bele a leváltásába.

Donald Tusk keddi washingtoni látogatása során a TVP Info lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: Radoslaw Sikorskival együtt úgy döntöttek, hogy a külföldi lengyel nagykövetségek többsége esetében személyi változtatások jóváhagyását kérik Andrzej Dudától.

A kormányfő egyúttal úgy ítélte meg: Duda a nagykövetek ügyében „minden jel szerint lemondott az együttműködésről”.

Ha nem lesz más lehetőség, a nagyköveteket hazahívják, és ideiglenes ügyvivőkkel helyettesítik őket „az államfői álláspont megváltozásáig, illetve az államfő személyének megváltoztatásáig” – helyezte kilátásba Tusk. Azzal érvelt: szükség van „a lengyel állam iránt lojális csapat összeállítására”, amely a kormány ügyeit fogja képviselni.

Andrzej Duda hivatali időszaka 2025 nyaráig tart.