Nem új, hanem újjászülető Amerikát látunk, melyet értenünk kell – mondta Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója a szellemi műhely által Új Amerika születik? címmel rendezett budapesti konferencián, ahol a külgazdasági és külügyminiszter az új körülmények között a magyar érdekeket szolgáló jó döntések fontosságát hangsúlyozta.– Az „Amerika az első!” jelmondatot zászlóra tűző Donald Trump krédójának kulcstétele, hogy minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy önmagát helyezze az első helyre. Ez jó hír a világnak, akárcsak a nem csak szabad, hanem tisztességes világkereskedelem igényének megfogalmazása. Ezzel egy természetellenes állapot szűnik meg. Ebben a formálódó új világrendben Magyarország feladata, hogy olyan stratégiai döntéseket hozzon, melyek nyomán a változásokat előnyére fordíthatja. Számunkra ugyanis Magyarország az első – mondta Szijjártó Péter a Századvég Alapítvány által szervezett tanácskozáson.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a terror beköltözött Európa mindennapjaiba. Eközben új, több pólusú világrend van kialakulóban, gyors, mélyreható, életünket mindenben átalakító változásokat élünk. Korábban teljes körűnek gondolt konszenzusok dőlnek meg, Kína fellépésével új típusú globalizáció formálódik. A magyar–amerikai kapcsolatokról szólva a tárcavezető emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok a második legjelentősebb beruházó hazánkban, 1700 amerikai kötődésű cég van jelen Magyarországon, ezek 100 ezer embernek adnak munkát. Az USA emellett a legfontosabb Európai Unión kívüli exportpiacunk.

– Magyarország a politikai stabilitás és az előnyös gazdaságszabályozás miatt vonzó célpont az amerikai befektetők számára – emelte ki a kétoldalú gazdasági kapcsolatok dinamikáját elemezve Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara vezérigazgatója, Szabó László, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes pedig közép-európai befektetési aranykorról beszélt, megjegyezve, hogy mivel mennyiségi okokból búzát nem tudunk eladni Amerikában, így a tudásalapú ágazatokra kell építeni.

Ugyancsak a politikai stabilitás, a jó infrastruktúra és a képzett munkaerő jelentőségét hangsúlyozta a 10 ezer magyar munkavállalót foglalkoztató General Electric Magyarország elnöke. Joerg Bauer szerint a befektetők nagyra értékelik a magyar dolgozók munkaerkölcsét, önállóságát és problémamegoldó képességét.

– Az elnökválasztást érzelmek és szenvedélyek uralták, Amerikában is megmutatkozott a világszinten tapasztalható elégedetlenségi mozgalom, melynek elege lett abból, hogy a politikai elit nem hallja meg az emberek hangját – magyarázta Donald Trump sokak által váratlannak tartott sikerét Connie Mack.

Az amerikai kongresszus volt képviselője szerint az új elnök által kezdeményezett jelentős változások, például a más országok belpolitikájának befolyásolására irányuló törekvések megszűnte idővel érezhetők lesznek, ám kormányzata még nem állt fel a maga teljességében, folyamatosan cserélik le az Obama-adminisztrációt. Connie Mack úgy véli, az elégedetlenség terjed a világon, így egyre több Trumpot választanak majd meg az emberek.

– Donald Trump a politikai eliten kívülről jött, és kívülálló is maradt – mutatott rá a januárban hivatalba lépett amerikai elnök sikerének titkára Magyarics Tamás.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika-tanulmányok Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa szerint a választáson alulmaradt Hillary Clinton és kampánystábja az 1968-as gyökerű kultúrkampfot vívta tovább 2016-ban is.

– A demokratáknak nem volt a Donald Trump által megfogalmazott „Tegyük ismét naggyá Amerikát!” jelmondattal versenyképes világos, tömör üzenetük hagyományos választói rétegeik, a korábban a szakszervezetek által számukra mintegy szállított szavazók felé – csatlakozott az előbbi megállapításhoz Ugrósdy Márton. A Külügyi és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese ugyanakkor az új elnök által meghirdetett paradigmaváltásról szólva úgy vélte, hogy az Egyesült Államok továbbra sem fog kivonulni a világpolitikából, erre utal az aktív szíriai jelenlét, az Iszlám Állam elleni koalíció létrehozására irányuló szaúd-arábiai felhívása vagy a jelentős haderőfejlesztés.

Á.B.