Az uniós diplomata közölte: az uniós bővítésre, azon belül is a Nyugat-Balkánra, illetve Szerbia és az Európai Unió kapcsolatára ismét nagy figyelem vetül. Hozzátette: a térség hosszú távú békéjének kulcsa mindenképpen az európai uniós csatlakozás.

Hirdetés

Várhelyi Olivér rámutatott, hogy a szerb elnökkel két sürgető kérdésről is tárgyalt: az energetikáról és a migrációról. Előbbivel kapcsolatban leszögezte, hogy Brüsszel 2,5 milliárd euróval (1022 milliárd forint) támogatja a nyugat-balkáni térséget annak érdekében, hogy a régió kezelni tudja az energiaválság miatt kialakult helyzetet. A következő év elején Szerbia ebből 165 millió eurót (67,5 milliárd forint) kap a háztartások támogatására, a többi pénzeszközzel pedig az energetika területén megvalósuló infrastrukturális fejlesztéseket és építkezéseket támogatják. Ezekkel Szerbia energiahordozók tekintetében az EU számára is belépési pont lehetne. A migrációval kapcsolatban pedig közölte: senki nem tudja egyedül megállítani az illegális bevándorlókat, ezért összefogásra van szükség.

Aleksandar Vucic szerb elnök a közös sajtótájékoztató jelentős részét azzal töltötte, hogy egy nappal korábbi heves kirohanásait igyekezett megmagyarázni. Az államfő a belgrádi Pink Televízióban „terrorista söpredéknek” nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, az általa kinevezett új kisebbségi minisztert pedig „legalja csőcseléknek”. Aleksandar Vucic azzal magyarázta kirohanását, hogy amikor a koszovói szerbek védelméről van szó, nem tud hidegen és hűvösen reagálni, ő érzelmes ember, aki a számára fontos témákban erőteljesen szokott megnyilvánulni.

Hozzátette: a napokban dönt arról, hogy korábbi – hirtelen haragú – kijelentésével ellentétben végül elmegy-e a tiranai csúcsra, mert elege van már abból, hogy mindig azt hallgatja, hogy a Koszovóval fenntartott viszonyban mindkét félnek meg kell tennie mindent. „Elég a két oldalról szóló meséből, mi semmi mást nem tettünk az utóbbi időszakban, mint hogy tüzet oltottunk” – húzta alá, majd hozzátette: az uniós biztos és a szerb kormányfő szerint is el kell menni tárgyalni Tiranába, de ő erről még nem hozott végleges döntést.

Vucic közölte: megértette a bírálatokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Szerbia hangolja össze külpolitikáját az Európai Unióéval. Mint mondta: Belgrád nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, de fellépett azok ellen, akik Szerbián keresztül akarták megkerülni az unió szankcióit.

A találkozó keretében Szerbia és az Európai Unió képviselői a pénzügyi partnerségről, a szerbiai migráció kezeléséről és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésről szóló megállapodást írtak alá.

Korábban írtuk