Hirdetés

A vezetők órákon át tanácskoztak a Villa La Grange-ban. A megbeszélések két ülésben zajlottak. Az első, körülbelül 93 percig tartó, szűkkörű tanácskozáson az elnökökön kívül Szergej Lavrov orosz, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint tolmácsok vettek részt. A második, kibővített körben zajló, mintegy 65 perces megbeszéléshez több orosz és amerikai tisztségviselő csatlakozott.

Putyin és Biden hamarosan sajtótájékoztatót tart az átbeszélt kérdésekről, előbb az orosz, utána az amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak.

Putyin és Biden: egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei

„Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad azt kirobbantani” – hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

„E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz” -hangzott a dokumentum.

Korábban írtuk