Az ukrán ellentámadás már több mint egy hete tart, a legintenzívebb összecsapások a zaporizzsjai és donyecki területen, valamint Bahmut környékén zajlanak. Kijev közlése szerint ez idő alatt több falvat visszafoglaltak az említett térségekben, azonban az átütő siker még várat magára − ha eljön egyáltalán.

Hirdetés

A Wall Street Journal amerikai hetilap egyik cikkében arról írt, hogy a hétvégén a hatalmas veszteségek miatt pillanatnyilag szüneteltették az offenzívát, s megoldást keresnek arra, hogyan lehetne minimális veszteségekkel áttörtni a megerősített orosz védelmi vonalakat. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint egyelőre még nem is beszélhetünk teljes körű ellentámadásról, hiszen a rendelkezésre álló 12 hadosztályból mindössze hármat vetettek be eddig az ukránok.

Az ukrán offenzíva kezdete óta az internetet elárasztották a különböző harci cselekményeket bemutató felvételek, most azonban olyan videók láttak napvilágot, amelyek ténylegesen testközelből mutatják be a háború brutalitását.

A fenti felvételen az előrenyomuló ukrán egységek éppen egy orosz állást rohamoznak meg sikeresen, a leírás alapján tíz orosz katonát öltek meg. A videó a déli fronton készült, feltehetőleg a zaporizzsjai területen, ahol a rendelkezésre álló információk szerint a leghevesebb harcok dúlnak, valamint ahol az ukránok által visszafoglalt települések zöme elhelyezkedik.

Egy másik, a napokban megosztott felvétel egy − feltehetően − ukrán csapatszállító jármű fedélzetén készült, éppen abban a pillanatban, amikor azt orosz csapás éri. Az elmúlt időszakban több olyan videó is napvilágot látott, amelyen az oroszok sikeresen semmisítenek meg ukrán − részint a Nyugat által biztosított − harckocsikat, gyalogsági harcjárműveket, csapatszállítókat. A felvételből nem derül ki pontosan, hogy milyen gyártmányú, illetve típusú eszközről van szó.

Egy harmadik felvételen az ukrán egységeket egy ház átkutatása közben ér találat.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk