Hirdetés

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között, ahogy segítségkérés sem érkezett a Szöuli Magyar Nagykövetségre – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap.

Elmondta, az ügyben eljáró konzulok folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal, beleértve a kerületi rendőrkapitányságot, az érintett kórházakat és koreai külügyminisztérium illetékes egységét is.

Hozzátette: „Nagykövetségünk jelenleg is rendkívüli ügyeleti rend keretében üzemel, nyomon követi az eseményeket és konzuljaink készek minden lehetséges segítséget megadni a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak.”

Korábban Csoj Szöng Pom, Jongszan kerület tűzoltóparancsnoka arról tájékoztatott, hogy százhúszan hunytak el és százan sérültek meg. Azt mondta, hogy a halottak száma még nőhet; az áldozatok nagy száma annak tudható be, hogy rengeteg ember sétált halloween idején.

Illetékesek szerint több sérültnek súlyos az állapota, sürgősségi osztályokon kezelik őket.

Három éve ez volt az első halloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást. A partira indulók közül sokan maszkot és halloweeni jelmezeket viseltek. Számos áldozat húszas éveiben járó nő.

Az országos tűzoltósági hivatal és a belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy mintegy ötven embernek állt le a szíve, százan pedig megsérültek helyi idő szerint vasárnapra virradóra.

Dél-koreai vezetők közölték: akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási – többségében fiatalokból álló – tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és a tolongásban agyontaposták egymást.

A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában.

A mentősök és a járókelők hiába próbálták meg újraéleszteni az utcákon heverő embereket.

Egyelőre nem tudni, miért zúdultak le az emberek a domboldalon a szűk utcába. Szemtanúk arról számoltak be, hogy már a lökdösődés előtt is kaotikus jelentek voltak.

Egy túlélő azt mondta, hogy sokan elestek, mások mint dominók zuhantak utánuk. A Kim nevű túlélő másfél órán át várta, hogy a mentők kiszabadítsák – írta a szöuli Hankioreh című újság.

Egy másik, húszas éveiben járó túlélő úgy menekült meg az eltaposástól, hogy sikerült beugrania egy bárba, amelynek az utcára nyílott az ajtaja – írta a Yonhap.

Helyi médiajelentések szerint akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjedt a tömegben, hogy egy közelebbről meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe.

Csoj Szöng Pom elmondta, hogy a holttesteket kórházakba és egy tornaterembe vitték, ahol a hozzátartozók azonosíthatják az áldozatokat. Közölte, hogy a halottak és a sebesültek többsége a húszas éveiben jár.

A kórházba szállítottak között külföldi állampolgárok is voltak.

A főváros Itevon kerülete felkapott városrész, a több tucatnyi bár és étterem zsúfolásig telve volt szombaton a halloween miatt.

Egy 2014. áprilisi dél-koreai katasztrófa szintén főleg fiatalokat sújtott: elsüllyedt egy komp 304 emberrel a fedélzetén, az áldozatok többsége diák volt.

Jun Szok Jol elnök közleményt adott ki, amelyben felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását és ellenőrizzék az ünnepségek színhelyeit. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultasson fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, valamint biztosítson ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására.

Helyi médiajelentések szerint mintegy százezer ember sétált az utcákon a halloween-ünnepségek idején, amelyek a legnagyobb szabásúak voltak a világjárvány kezdete óta. A dél-koreai kormány az elmúlt hónapokban könnyített a pandémia miatt elrendelt korlátozásokon.

Korábban írtuk


Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét „a rettenetes szöuli események” miatt, és szolidaritásáról biztosította a Koreai Köztársaság népét.

Részvétét fejezte ki a szerencsétlenség miatt szombaton Emmanuel Macron francia elnök és Élisabeth Borne miniszterelnök is, valamint Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A hatóságok közölték, hogy vizsgálatot indítanak az incidens pontos okának megállapítására.