Hirdetés

Az Irán által támogatott, jemeni székhelyű húszi lázadók tudniillik beváltották a fenyegetésüket, és a partjaik mellett elhaladó kereskedőhajók ellen válogatás nélkül, egyre intenzívebb támadásokat indítanak. Az iszlamista csoport korábban világossá tette, hogy amíg Izrael nem teszi le a fegyvert és nem vonul ki Gázából, addig rakétákkal, drónokkal és kalózhajókkal fogja veszélyeztetni a szállítást – ismertette a szakértő. 

Az incidensekre adott első médiareakciók a keletről érkező karácsonyi ajándékok késéséről szóltak, de a potenciális következmények ennél sokkal súlyosabbak. A Báb el-Mandeb jelentősége óriási. A világkereskedelem tizede, a globális konténerforgalom csaknem harmada és a Közel-Keletről Európába érkező olaj és cseppfolyósított földgáz jelentős része áthalad a szoroson. Ha ez a lehetőség megszűnik, a hajóknak meg kell kerülniük Afrikát, ami a szállítási időt legalább három héttel meghosszabbítja, a költségeket drasztikusan megnöveli és beláthatatlan logisztikai kihívások elé állítja a kereskedőket.

Vajon még minek kell történnie ahhoz, hogy Brüsszel belássa: a Hamásznak nyújtott pénzügyi támogatásokkal Európa saját maga ellen dolgozik?

– tette fel a kérdést Hortay Olivér. A Századvég üzletágvezetője kiemelte: hiába hozta le a brit Telegraph, hogy az Európai Unióból eredetileg vízvezetékekre adott forrásokból végül rakéták lettek. Hiába sokasodnak a Hamász-párti tüntetések Nyugat-Európa-szerte.

A támogatások fokozását sürgető brüsszeli elit egy gyékényen árul azokkal, akik az Európába tartó hajókat fegyveres erőkkel támadják.

Ez így rendben van? Megkérdezi erről bárki is az európaiak véleményét? Egyetlen tagállamban igen: Magyarországon. Mi ugyanis a nemzeti konzultációban erről is véleményt mondhatunk. Ezzel egyszerre üzenhetünk a brüsszeli elitnek és az EP-választások előtt megmutathatjuk a hasonlóan gondolkodó európai többségnek, hogy nincsenek egyedül – tette hozzá Hortay Olivér.

Korábban írtuk

(forrás)

Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab
Fegyveresek az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajón, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötõje közelében 2023. december 5-én.