A csoport, amelynek tagjai a Blackrock és a Pimco „befektetési” óriások, kétéves halasztást adott Kijevnek 2022-ben, arra hivatkozva, hogy az Oroszországgal fennálló konfliktus addigra lezárul.

Hirdetés

Mivel a harcok vége nem látszik, a hitelezők most felbérelték a Weil Gotshal & Manges ügyvédeit és a PJT Partners bankárait, hogy találkozzanak az ukrán tisztviselőkkel, és kössenek egy olyan megállapodást, amelynek értelmében Ukrajna jövőre ismét kamatot fizetne, cserébe pedig adósságának jelentős részét elengednék – mondták névtelen források a Wall Street Journalnak.

A csoport birtokolja Ukrajna 20 milliárd dolláros kintlévő eurókötvényeinek mintegy ötödét – írta a lap.

Bár ez az összeg töredékét teszi ki Ukrajna teljes, 161,5 milliárd dolláros külső adósságának, a kötvények kamatainak kiszolgálása évente 500 millió dollárjába kerülne az országnak – mondták a kötvénytulajdonosok.

Korábban írtuk

Amennyiben a kötvénytulajdonosok augusztusig nem jutnak egyezségre Kijevvel, Ukrajna fizetésképtelenné válhat. Ez rontaná az ország hitelminősítését, és korlátozná a jövőbeni hitelfelvételi képességét.

A lap szerint az ukrán tisztviselők abban reménykednek, hogy az USA és más nyugati kormányok az ő oldalukra állnak majd a kötvénytulajdonosokkal folytatott tárgyalások során. Ezen országok egy csoportja azonban már felajánlotta Ukrajnának, hogy 2027-ig halasztást adnak a mintegy 4 milliárd dollár értékű hitelek törlesztésére, és állítólag aggódnak amiatt, hogy a kötvénytulajdonosokkal kötött megállapodás esetén a magánhitelezők előttük kapnák meg a pénzüket.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Orosz Hírek oldalán.