Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart az ukrajnai háborúról az Amerikai Egyesült Államok brüsszeli nagykövetségén 2022. március 25-én
Hirdetés

Közösen tartott sajtótájékoztatójukon Joe Biden közölte, az Egyesült Államok arra fog törekedni, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve idén további, legalább 15 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz leszállítását (LNG) biztosítsa az európai piac számára.

Az energiaellátás biztonsága és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére a felek közös energiabiztonsági munkacsoportot hoznak létre, amely meghatározza az együttműködés kereteit és felügyeli annak végrehajtását – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és az Európai Bizottság erőfeszítéseket fog tenni az új LNG-infrastruktúra és a kapcsolódó csővezetékek kiépítésére, hogy lehetővé tegye 2027-ig az EU függőségének megszüntetését az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól – tette hozzá az amerikai elnök.

Ursula von der Leyen azt közölte, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Államok új megállapodást kötött a személyes adatok megosztásáról, amely, mint fogalmazott „megerősíti a magánélet védelme, az adatvédelem és a jogállamiság iránti közös elkötelezettséget”. Aláhúzta: a megállapodás serkenteni fogja a kereskedelmet, ezzel hozzájárul Európa energiabiztonságához, valamint a tiszta energiára való globális átállás felgyorsításához.

Az Európai Bizottság elnöke és az amerikai elnök közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezték: úgy az EU, mint Ukrajna energiabiztonsága és fenntarthatósága alapvető fontosságú az európai béke, szabadság és demokrácia szempontjából.

Megerősítették együttműködésüket a zöld energiára való átállás felgyorsítása terén és abban, hogy stabil, megfizethető, megbízható és tiszta energiaellátást biztosítanak az EU és a szomszédos partnerországok lakosai és vállalkozásai számára.

Az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy együtt fog működni az uniós tagállamokkal, hogy legalább 2030-ig stabil, évente mintegy 50 milliárd köbméter keresletet biztosítson az amerikai LNG-termékek iránt. Emellett korszerűsített szabályozási keretet készít elő az ellátásbiztonság és a tárolási igényekkel kapcsolatos kiszámíthatóság növelésére. Kötelezettséget vállalt arra is, hogy előmozdítja azokat az intézkedéseket, melyek a megújuló forrásból származó energiatermelés és -felhasználás maximalizálása révén csökkentik a gázfogyasztást.

A vezetők közölték, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság eltökélt szándéka, hogy az acél- és alumíniumkereskedelmet érintő globális megállapodást hozzanak létre, amely ösztönzi az ipar dekarbonizációját és csökkenti az energiaigényt.

Korábban írtuk