Fotó: shutterstock.com/quetions123 (archív)
Hirdetés

Irakban kettő, Szíriában egy helyszínen indítottak katonai drónokat az amerikai hedsereg által használt támaszpontok ellen. Az iraki Erbilben az Al-Harir légi bázist érte támadás, ebben senki nem sérült meg, de anyagi károk keletkeztek. A nyugat-iraki Al-Aszad támaszpont ellen irányuló dróntámadás viszont sem sérülést, sem károkat nem okozott. Északkelet-Szíriában, a Tall Baydar légitámaszponttal szemben indított drónok kisebb sérüléseket okoztak egy katonának – közölték illetékesek.

Október 17-e óta az Egyesült Államok Szíriában és Irakban szolgáló egységei ellen legkevesebb 60 támadást indítottak különböző iszlamista fegyveres csoportok, és legkevesebb 59 katona szenvedett többnyire kisebb sérüléseket. Az amerikai hadsereg válaszul az elmúlt hetekben Szíriában több légicsapást hajtott végre fegyveres csoportok raktárai ellen.

Pénteken az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta az egyik meghatározó iraki síita milícia hat tagját, illetve támogatóját. A bejelentés szerint többek mellett büntetőintézkedés alá került a Kata’ib Hezbollah nevű fegyveres szervezetet vezető Súra Tanács tagja, valamint külügyi vezetője, és az iráni Forradalmi Gárda elit egységének a Kudsz Brigádnak egyik vezető tisztségviselője, aki az iraki milícia tagjainak kiképzéseit szervezi. A Kata’ib Hezbollahhoz kötnek több, a közelmúltban amerikai érdekeltségek ellen elkövetett támadást.

Az érintetteknek zárolták minden, az Egyesült Államokban, illetve amerikai érdekeltségű szervezetnél őrzött vagyonát a szankciók alapján, és minden üzleti kapcsolat tilos velük az amerikai gazdasági társaságok számára.

Korábban írtuk

Ezzel egy időben az amerikai külügyminisztérium szankciós listára helyezett egy másik iraki félkatonai szervezetet, a Kataib Szajjid al-Suhada nevű, szintén Irán által támogatott csoportot, amit ugyancsak felelősnek tartanak az amerikaiak elleni támadásokért.