Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco
Hirdetés

Johannson szerint a tanácskozás, amelyen öt uniós tagállam, Németország, Franciaország, Spanyolország, Málta és Olaszország belügyminiszere vett részt algériai, líbiai, marokkói és tunéziai kollegáikkal együtt, fontos állomása volt az említett együttműködés továbbfejlesztésének.

A biztos elmondta, hogy a szeptemberre várható, új uniós menekültpolitikai tervezet egyik lényegi eleme lesz az együttes fellépés a származási, illetve tranzitországokkal, mivel enélkül nem számolható fel az embercsempészet, amely ártatlan embereket hálóz be és sodor vesztükbe. Elmondása szerint a nyugat- és közép-mediterrán útvonal mentén tevékenykedő emberkereskedők mintegy 340 millió euró haszonra tettek szert 2017 és 2019 között, miközben emberek ezrei vesztek a tengerbe, vagy estek áldozatul kényszermunkának és szexuális kizsákmányolásnak.

Johansson azt is kiemelte, hogy az öt érintett észak-afrikai állam hatóságai eddig eredményesen léptek fel az embercsempészettel foglalkozó bűnözők ellen, de még több eredményt ígér az együttműködésük olyan uniós szervekkel, mint a határvédelmi ügynökség – a Frontex – vagy a bűnüldözési hivatal, az Europol.

A sajtótájékoztató végén Johannson hangsúlyozta, hogy az EU-n kívüli országokat, nemcsak az embercsempészet elleni küzdelemben kell segíteni, hanem a migrációt kiváltó okok kiküszöbölésében is támogatni kell őket, illetve abban, hogy fejlődést érjenek el az emberi jogok tiszteletben tartásában.

Korábban írtuk