Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója nem sokkal korábban a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Rabotinét az orosz erők „taktikailag elhagyták”, és a település már csak a térképen létezik, ezért nem érdemes tovább védeni. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz volt igazgatója, a Cári Farkasok haditechnikai központ vezetője a Telegram-csatornán csak annyit jegyzett meg, hogy Robotine a „szürke zóna”.

Hirdetés

A Kommerszant című lap rámutatott, hogy hetek óta ostromlott Rabotine az Orehovétól Tokmakon át Melitopolig, az ukrán támadás meghirdetett célpontjához vezető úton található. Az ukrán védelmi tárca már augusztus elején bejelentette, hogy elfoglalta a települést, Moszkva ezzel szemben azt közölte, hogy a község az egyik fél által sem ellenőrzött „szürke zónához tartozik”.

Konasenkov tábornok szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán összesen 17 ukrán rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 660 katona esett el. A legnagyobb veszteséget, mintegy 285 főt az ukrán fél a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el. A szóvivő a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg hét harckocsit. Ezek közül öt tank a donyecki régió déli részén vált működésképtelenné.

Mint mondta, az orosz légierő nagy pontosságú fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással megsemmisített egy diverzánscsoportok felkészítésére használt tábort. A helyszínt nem nevezte meg.

Az orosz ellenőrzés alá került és az Ukrajnával szomszédos területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeck várost a közlések szerint kazettás lőszerrel is lőtték. A donyecki régióban lévő Volnovaha településen hat civil megsebesült.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijevi látogatását kommentálva azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a pénzt nem sajnálva továbbra is „az utolsó ukránig” kívánja folytatni a háborút.

Korábban írtuk