Zelenszkijjel együtt Tiranába érkezett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is.

Hirdetés

Igli Hasani albán külügyminiszter az X közösségi platformon „kulcsfontosságúnak” nevezte a kétoldalú kapcsolatok erősítése szempontjából a Zelenszkijjel folytatandó tárgyalásokat, és hangsúlyozta, hogy Albánia szolidáris Ukrajnával „az orosz agresszió ellen folytatott hősies harcában”.

A tiranai csúcstalálkozó fő célja a délkelet-európai országok által Kijevnek nyújtott további támogatás ösztönzése. Zelenszkij az albán kormány mellett a csúcs társházigazdája.

Az ukrán elnök legújabb nemzetközi körútjának keretében Szaúd-Arábiából érkezett Tiranába, hogy előmozdítsa ukrajnai béketervét és az ukrán hadifoglyok hazatérését Oroszországból. Edi Rama albán kormányfőn kívül Szerbia, Észak-Macedónia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina és Montenegró vezetőivel is tanácskozik.

Korábban írtuk

„Javasolni fogom Ukrajna igazságos és tartós békére irányuló erőfeszítéseinek támogatását, valamint egy globális béke-csúcstalálkozó megrendezését Svájcban” – írta Zelenszkij az X-en közzétett üzenetében.

Albánia, Észak-Macedónia és Montenegró NATO-tagországok, csatlakoztak a nyugati országok Oroszország elleni szankcióihoz, és fegyverrel, katonai felszereléssel is támogatják Ukrajnát.

A biztonsági csúcsértekezleten a nyugat-balkáni országok mellett az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek is képviseltetik magukat.