German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter nyár közepén jelentette ki, hogy Ukrajna nem tervez új megállapodást kötni a Gazprommal az Európába irányuló gáztranzitról. A jelenlegi, 2019-es megállapodás 2024-ig szól, ennek értelmében pedig a Gazprom 40 milliárd köbméter gázt szállít a kontinensre Ukrajnán keresztül.

Hirdetés

Galuscsenko szerint az orosz gáz profitja most Oroszország Ukrajna elleni háborúját és a Gazprom magánhadseregét pénzeli, de a jövőben az egyetlen dolog, amire fordítani kéne, a jóvátétel lenne. Az ukrán miniszter azzal védekezett, hogy Európának 2024-ben egyáltalán nem lesz már szüksége gázra, azonban tisztán látszik, hogy mi az ukrán cél.

Mint ismert, Magyarországnak nincs tengeri hozzáférése, ezért a szárazföldi vezetékekre támaszkodik.

Amennyiben Ukrajna leállítaná a gázszállítást Európába, azt leginkább hazánk érezné meg.

Ezt az ukránok is pontosan tudják, így akarják most Magyarországot zsarolni, hogy a kormány hagyja el a békepárti politikáját, kezdjen el fegyvereket szállítani és sodródjon bele a háborúba.

Az ukránok nem először és nem is utoljára fenyegetnek azzal, hogy leállítják a gáztranzitot Európa irányába. Már 2022 májusában is arról beszéltek, hogy leállítják a Barátság kőolajvezetéket. Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes azt követően kezdett el fenyegetőzni, hogy Magyarország megakadályozta Brüsszel olajra és földgázra vonatkozó, akkor még csak tervezett szankciós csomagját.

A teljes cikket IDE KATTINTVA az Origón olvashatják el.

Korábban írtuk