A főtitkár kedd reggel érkezett Lengyelországba, ahonnan még aznap továbbutazott Ukrajnába, hogy az ukrán gabonaexportról szóló egyezmény meghosszabbításáról tárgyaljon – közölték szóvivői, Stéphane Dujarric és Farhan Haq.

Hirdetés

António Guterres jelenleg Ukrajnában van – közölte Farhan Haq az ENSZ New York-i székházában tartott sajtótájékoztatón. Stéphane Dujarric, aki elkísérte útjára a főtitkárt, közleményben jelentette be, hogy a főtitkár szerdán Volodimir Zelenszkijjel tárgyal a gabonaexportról.

Az ENSZ, Ukrajna, Oroszország és Törökország által július 22-én aláírt és négyhavonta megújítható megállapodás, amelynek célja a harcok miatt az ukrajnai kikötőkben rekedt gabona exportjának lehetővé tétele, hozzájárult a háború okozta élelmiszer-világválság enyhítéséhez.

A megállapodás keretében mintegy 20 millió tonna gabonát exportáltak, a novemberben meghosszabbított szerződés március 18-án jár le.

Korábban írtuk

Az ENSZ-főtitkár a tervek szerint csütörtökön érkezik vissza New Yorkba. Kérdésre válaszolva Farhan Haq elmondta, hogy semmilyen moszkvai látogatás nem szerepel a napirenden, de elutazása előtt António Guterres telefonon tárgyalt Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettessel.

A látogatásról részleteket nem hoztak nyilvánosságra. António Guterres előzőleg tavaly áprilisban és augusztusban járt Ukrajnában.