Az elnök Andrej Babis államfőjelölt vasárnapi televíziós vitában elhangzott kijelentésével kapcsolatban beszélt a témáról Dudával.

Hirdetés

Babis azt mondta, államfőként nem küldene cseh katonákat Lengyelország vagy a balti államok megsegítésére, ha támadás érné őket. Tisztán elméleti kérdésről van szó, a legfontosabb dolog megakadályozni a háborút – tette hozzá a volt kormányfő.

Andrej Babis később a Twitteren módosította álláspontját és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO szerződést ő is betartaná. Babis kijelentését számos cseh és külföldi politikus is bírálta.

„Az elnökválasztási kampány két személy egymás elleni küzdelme a legmagasabb szinten, elhatalmasodnak az érzelmek, s ezek éppen a vitákban csúcsosodnak ki” – fogalmazott a lengyel államfő.

Korábban írtuk

Zeman szerint Csehország saját érdekében is segítséget nyújtana szövetségeseinek.

„A szövetségesi kötelezettségek okán, de saját érdekünkben is természetesen kötelességünk lenne segíteni, sőt ezt még szívesen is tennénk” – szögezte le a cseh államfő, akinek második mandátuma március elején jár le.

A cseh választópolgárok e hét végén, pénteken és szombaton dönthetnek arról, hogy Andrej Babis volt kormányfő vagy Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO katonai bizottságának korábbi elnöke legyen Csehország következő államfője.