Amint azt korábban megírtuk, Eric Zemmour a magyar miniszterelnök meghívására az elmúlt héten részt vett a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson és találkozott is Orbán Viktorral. Erről utóbb a következő videót tette fel a Twitter oldalára, „Ez volt Budapest” címmel.

Hirdetés

Akkor még nem tudtuk, hogy a két hete megjelent könyve, amelynek címe Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót, milyen sikerre számíthat. Nos, e hét elején már azt írták a lapok, hogy naponta körülbelül tízezer példány fogy el belőle és addigra már 160 ezer eladott példánynál tartott. Kedden pedig megjelent a Harris Interactive új kutatása, amely azért lepett meg mindenkit, mert szeptember elején Zemmour támogatottságát elnökjelöltként még csak 5-7 százalékra becsülték, igaz, ő a mai napig lebegteti, hogy elindul-e Macron ellen. Ám most kiderült, hogy egy hónap alatt a jobboldali, bevándorlásellenes publicista már meg is duplázta a népszerűségét. Az 5-7 százalék helyett immár 13-14, sőt az IPSOS legfrissebb adatai szerint 15 százalékon áll.

Pascal Praud neves újságíró, aki korábban húsz évig dolgozott a TF1-nél, a Cnews A profik órája című adásában „robbanásszerűnek” nevezte Zemmour eredményét. Ráadásul úgy tűnik, hogy Zemmour szárnyalása Marine Le Pen táborából is vonzott át szavazókat, így a Nemzeti Tömörülés (National Rally)  most éppen 16 százalékon áll a korábbi 20 százalék fölötti méréshez képest. Ebben valószínűleg az is szerept játszik, hogy szeptember 13-án Marine Le Pen a helyettesére, Jordan Bardellára hagyta a pártvezetést, hogy teljes energiájával az elnökválasztásra tudjon koncentrálni.

A Harris Interactive szerint jelenleg már csupán négy olyan személyiség van Franciaországban, aki komolyan szóba jöhet a Macron elleni harcban. A keddi állás szerint Macronnak 23 százaléknyi támogatója van, őt követi 16-tal Marine Le Pen, 13-15 százalék között van Xavier Bertrand, Eric Zemmour és Jean-Luc Mélenchon – akivel a napokban Zemmour a televízió nyilvánossága előtt vitázott, de ennek az eredménye még nem érzékelhető a statisztikákban. Anne Hidalgo, Párizs szocialista párti polgármestere mindössze 7, míg Jannick Jadot „zöld” EP-képviselő 6 százalékon áll. Mindenki más legfeljebb 1,5-2 százalékot érhetne el egy „mostani” elnökválasztáson. 

Áprilisig okosabbak leszünk.

Korábban írtuk