Hirdetés

„A 2015-ös migrációs válság óta elszabadult a pokol az európai nagyvárosok utcáin. Szinte mindennaposak a terrorcselekmények, állandósult a terrorveszély, elszaporodtak a nők elleni erőszakos cselekedetek” – idézte az előadásában elhangzottakat Zsigmond Barna Pál. Az államtitkár a súlyos veszélyek között sorolta fel a Nyugat-Európában erősödő antiszemitizmust, a Hamasz terrorszervezet mellett kiálló migránsokat, akik náci jelszavakat skandálnak utcai tüntetéseken. „Ma már Közép-Európa a legbiztonságosabb hely zsidó honfitársaink számára” – tette hozzá.

Mint írta, aggasztóak azok a folyamatok, amelyek felboríthatják Európa egyensúlyát, visszavetik a világgazdaságban elfoglalt helyét és geopolitikai befolyását, emellett jelentős mértékben csökkentik a polgárok biztonságérzetét, és komoly fenyegetést jelentenek a tagállamok biztonságára. „Elhomályosodnak” az európai integráció lényegéből fakadó vívmányok, amelyeknek az európai emberek jólétét és mindennapi életminőségét kellene szolgálni – tette hozzá.

„Egy versenyképességében és gazdaságában meggyengült Európát látunk, amely jelentős migrációs kihívással és ebből következően komoly terrorfenyegetettséggel néz szembe” – hangsúlyozta az államtitkár. Az unió „reflex-válaszai” nem megfelelőek a kialakult helyzetben – tette hozzá. Megítélése szerint Brüsszelben a szerződéseket nem mindig tartják tiszteletben, és a válságokat nem valódi megoldások keresésére használják, hanem a brüsszeli intézmények további hatáskör-bővítésére.

Magyarország feladata, hogy utat mutasson, hogy Európa és az Európai Unió visszataláljon gyökereihez – emelte ki az államtitkár. Felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak végre fel kell ismernie, hogy „az intézményei vannak polgáraiért és nem a polgárok a brüsszeli bürokratákért”.

Az államtitkár szerint az EU megreformálható és „visszaterelhető az alapító atyák által is kijelölt irányba”. Azaz prosperáló, gazdaságilag erős és egységes, szuverén nemzetállamokból álló Európa irányába, „szemben a birodalmi álmokat dédelgető, mozgástérszűkítő föderalista elképzelésekkel” – zárta bejegyzését a politikus.

Korábban írtuk