Light Emitting Diode, azaz fénykibocsátású dióda. Nem csoda, hogy a meglehetősen bonyolult elnevezés helyett nálunk is inkább az angolból eredő rövidítés, a LED terjedt el – valamelyest. Széles körben ugyanis mégsem ismerik, mint ahogy fényforrásként sem megszokott nálunk.

– A LED-es izzók legnagyobb, leginkább kézzelfogható előnye az alacsony fogyasztás. Amíg ugyanis a hagyományos villanykörtéknél gyakorlatilag az égés mellékterméke a fény, itt maga a fény a termék. A hagyományos izzó az energiának mindössze 2-5 százalékát hasznosítja fényként, a többi hőként kárba vész. Így egy hatvanwattos izzót gond nélkül helyettesíthet egy hat-hét wattos LED-es izzó – magyarázza Imrei T. László, aki párjával alig egy esztendeje kezdett LED-izzók hazai forgalmazásába.

– A szintén mindenki által ismert fénycsövekkel szemben vibrációmentes, vagyis kíméli a szemet, a hétköznapokban használt valamennyi fényforrás közül pedig a LED-es izzók színvisszaadási értéke közelít leginkább a természetes fényhez. Ezenkívül lényegében azonnal, 0,3 másodperc alatt maximális fényt ad, szemben az elmúlt években nálunk is egyre többek által vásárolt energiatakarékos izzókkal, amelyek felkapcsolásuk után fokozatosan bemelegedve csak percek múlva nyújtanak százszázalékos teljesítményt.

További előnyük az élettartamuk. A hagyományos izzók körülbelül ezer órát bírtak, vagyis napi háromórás használat mellett egy évet. Ehhez képest előrelépés az energiatakarékos izzók három-négyezer órás élettartama, viszont ezek érzékenyebbek a gyakori fel-le kapcsolgatásra. A LED azonban még ezt is felülmúlja, nagyjából tízezer órát, vagyis napi háromórás használat mellett akár tíz esztendőt is kibír.

Nem véletlen, mondja Imrei T. László, hogy termékeikre két-három év cseregaranciát adnak. Ennyi előny után joggal merülhet fel a kérdés: miért nem robbanásszerű a technológia terjedése hazánkban és a világon?

– Az első és második generációs fejlesztésű LED-es izzóknak, amelyek néhány éve itt-ott már felbukkantak a hazai üzletekben, még voltak gyerekbetegségei a kiszámíthatatlan élettartamtól kezdve a technikai gondokig, és mindez ráadásul magas árral párosult. A mostani, negyedik- ötödik generációs fejlesztések azonban már össze sem hasonlíthatóak a régi típusokkal. Ám az elsődleges ellenérv a vásárlók részéről nem a rossz tapasztalat, hanem az ár – mondja László. – A folyamatos fejlesztések és az előállítási költségek miatt ugyanis egy-egy LED-es izzó ára típustól függően hat-nyolcezer forintról indul. Mi is átlagos egzisztenciájú fiatalok vagyunk, jól tudom, mennyien élnek manapság egyik hónapról a másikra.

Elsőre valóban megdöbbentő árnak tűnhet, ha a lakás tíz leggyakrabban használt lámpájába ilyen izzót akarunk tenni, hiszen ez akár nyolcvan-százezer forintot is jelenthet. Mégis bizonyíthatóan megéri a beruházás annak, aki legalább néhány tízezer forintot tud nélkülözni, mivel a normál izzóhoz képest majd kilencven százalékkal alacsonyabb fogyasztás miatt az összeg fél-egy év alatt megtérül a villanyszámlák megtakarításain, bőven a cseregarancia ideje alatt.

Aki az első, nagyobb beruházásra rászánja magát, széles palettáról vásárolhat az egyszerű, hagyományos izzóhoz hasonlító körtétől a láng alakú, díszes gyertyaizzón át a futurisztikus formákig. A termékeket egyébként mindenféle átalakítás nélkül becsavarhatjuk a meglévő, régi lámpáinkba, még az olyan különlegességeket is, mint a távirányítóval változtatható színű és fényerejű LED-es izzó.

A 2010 elején alakult Globaled Kft. igazi családi kisvállalkozás. Imrei T. László és párja, Palik Zsuzsanna fokozatos építkezését Zsuzsa édesapja, Palik Dénes segíti tapasztalataival, tanácsaival. Az ötletgazda az édesapa volt, aztán a fiatalok is hamar lelkesek lettek. Holott nem könnyű ez a feladat, hiszen olyan területre tévedtek, ahol itthon nem törte az utat korábban senki. A LED-es izzók honi ismeretlensége pedig legalább akkora hátrány, mint amekkora az az előny, hogy nem kell versenytársak tucatjaival birkózniuk. 2010 karácsonyán azonban már ők szállíthatták a Parlamentnél álló Ország karácsonyfájának világítását, amivel százezres összeget spórolt az ország.

– Még egy szempontot nem emeltünk ki, ez pedig a környezetvédelem – mondja Palik Zsuzsanna. Az EU a klíma- és környezetvédelem, illetve az energiatakarékosság szempontjait szem előtt tartva 2008 végén a nagy energiafogyasztású, hagyományos izzólámpák fokozatos kiszorítását javasolta, amit az Európai Bizottság néhány hónappal később jóváhagyott. Ezért tűntek el azóta a boltokból a 100 wattos és az ennél erősebb világos búrás izzók, illetve a matt vagy színes búrás izzók.

A folyamat nem áll meg, a következő szűk két év alatt a teljesítményhatár hét wattig csökken. A LED-es izzók tehát gyorsan elterjedtté válhatnak, ezért sem árt megbarátkozni velük.

Bándy Péter