A tüdő- és allergiás megbetegedések mellett anyagcsere-problémákat és rossz közérzetet is okoznak a budapesti levegőben előforduló szilárd részecskék, illetve a felszín közeli ózon – összegezte az InfoRádiónak a legfontosabb tendenciákat az Országos Meteorológiai Szolgálat frissen kinevezett elnöke.

A 90-es évek eleje óta számos szempontból javult a levegő állapota, már kevésbé ártalmas az egészségre, annak ellenére, hogy az autók száma folyamatosan emelkedik – mondta az InfoRádióban Bozó László levegőkémikus.

A levegőben lévő aerosol részecskék – amelyek elsősorban a tüdőt támadják meg – azonban kockázatot jelentenek, de nemcsak Budapesten, hanem az egész országban, sőt Közép-Európában is. Ezek allergiás megbetegedéseket és anyagcsere-problémákat is okozhatnak.

A másik nagy probléma a felszín közeli ózon mennyisége, az úgynevezett fotokémiai szmogé, amely szintén egy tipikus közép-európai jelenség.

Bozó László levegőkémikus hozzátette: a Magyarországon jellemző sok napsütés és az aszály csak fokozza a városi szmogot. Az érték idén nyáron is többször jelentősen átlépte a határértéket.

Bár ennek hatásait szerény mértékben ugyan, de például locsolással mérsékelni lehet, az igazi megoldás a leküzdésére egy nemzetközi összefogás lenne.

(inforadio.hu)