A három nagy mobilszolgáltató egy-egy saját márkás és nyolc gyártó készülékét (összesen tizennégyet) vonták be a tesztbe. Vizsgálták a csomagolást, az energiafelhasználást, a készülékhez adott kiegészítőket, és figyelembe vették az általuk kibocsátott sugárzást is. Tesztjükben olyan készülékeket is szemrevételeztek, amelyet kifejezetten „zöld” mobilként kínálnak. A teszt rangsorában első helyen végzett a HTC Wildfire 3333, maga mögé utasítva a Sony Ericcson és a Samsung telefonjait. Az utolsó két helyezett pedig a BlackBerry 9700 Bold és a T-Mobile Pulse Mini-je lett.

A csomagolás azon túl, hogy védi a telefont és a kiegészítőket, egyúttal marketingeszköz: nagy és minőségi anyagokba csomagolva a termék vonzóbbá tehető. Természetesen mindez a használatbavételt követően azonnal a szemétben landol. Összehasonlítva a telefonok térfogatát a csomagolóanyag térfogatával igen jelentős eltéréseket tapasztaltunk az egyes modellek között. A telefonok csomagolása legalább hétszer akkora, mint maga a készülék (HTC Wildfire), de a legfényűzőbb darab közel ötvenszeres dobozban lakik (T-Mobile Pulse Mini).

Minden telefonhoz jár töltő is. Környezeti szempontból az érdekes, hogy miként viselkedik az eszköz, ha az akkut már feltöltötte, ugyanis az áramfogyasztás nem áll le, ha elértük a teljes feltöltöttséget. A legcélszerűbb az lenne, ha a töltő ekkor automatikusan kikapcsolna, de ezt egyelőre egyik tartozék sem tudja. Ahhoz pedig, hogy a kellő időben kihúzzuk a konnektorból, nagyon résen kellene lennünk. A vizsgált modellek közül négynek – a két Sonynak és a két Nokiának – takarékos akkutöltője van. Az Energy Star energiahatékonysági minősítése szerint ezek mind ötcsillagosak, azaz a legjobbak a saját kategóriájukban.

A mobiltelefonok elterjedésének kezdete óta vitatott, hogy a készülék sugározta rádiófrekvenciás energia káros-e vagy sem a felhasználó egészségére. Az ember teste által felfogott rádiófrekvenciás energia mértékének meghatározására szolgál az SAR- (fajlagos elnyelt teljesítmény) érték. A tesztben a fülhöz tartott készülék SAR-értékeit hasonlította össze a Tudatos Vásárló, ebből a szempontból a Samsung Galaxy szerepelt a legjobban.

A növekvő számú környezettudatos fogyasztók nem dúskálhatnak Magyarországon a méltányos, vagy zöld mobiltelefon kínálatban, viszont lehetőségük van csatlakozni – és nyomást gyakorolni a gyártókra- a MakeITFair kampányhoz a www.makeitfair.org/take-action/mobiltelefont oldalon.

Az értékelés a termék csomagolásán közölt információk, valamint a gyártóktól és a készülékeket forgalmazó társaságoktól kapott adatok alapján történt. A készülékek csomagolását tekintve a T-Mobile Pulse Minije elvérzett és összesítésben is az utolsó helyet kapta. A HTC Wildfire érte el a legmagasabb pontot és végzett a tabella első helyén, bár a sugárzási érték tekintetében a Vodafone 547 i telefon bizonyult a legjobbnak.

A tesztről és az értékelésről további információk a Tudatos Vásárló magazinban és a http://tudatosvasarlo.hu/sites/default/files/mobiltelefonok_zold_tesztje.pdf oldalon találhatók.

A teszt megjelent a Tudatos Vásárló magazin legfrissebb, Elektronika című számában.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről bővebben: www.tve.hu