A lakóépületek energiahatékony felújítása pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz, mivel az új, energiatakarékos technológiák felhasználásával jelentős mértékben, akár 20-30 százalékkal is csökkenthető az épületszektor teljes energiaigénye. Az Európai Unióban a magán- és középületek felelősek az összes felhasznált energia felhasználásának 40 százalékáért, ami 10 százalékkal több mint a közlekedési szektor teljes végenergia-felhasználása.

Az épületek energiamegtakarítási potenciálja igen magas, különös tekintettel a kereskedelmi célú épületekre, ahol az energiamegtakarítás 30 százalékkal magasabb lehet a lakóépületeknél. A legnagyobb megtakarítások az épületek szigetelésével és a hűtési és fűtési rendszerek fejlesztésével érhetők el.

Az Európai Bizottság 2004-ben indította el a Zöld Épület programját. A kezdeményezés célja az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiafelhasználás ösztönzése a lakossági és kereskedelmi épületekben. A projekt nemcsak ösztönözni kívánja az épülettulajdonosokat a zöld beruházások elindítására, hanem további kézzelfogható előnyöket is biztosít, mint például a sajtónyilvánosság, amely segítségével a részt vevő vállalkozások magukat haladó és felelős szervezetekként bemutatva erősíthetik piaci pozíciójukat.

Hazánkban a teljes hazai szén-dioxid-kibocsátások 30 százalékáért a lakóépületek felelősek. A december közepén meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram keretében jelenleg is támogatás nyújtható a nyílászárók energiamegtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, az épületek nyári hővédelmének javítására, a fűtés korszerűsítésre és használati melegvíz-ellátás korszerűsítésre. Támogatható továbbá a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is.

A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A KvVM Klímabarát Otthon Programjáról és a pályázat részleteiről további információ a www.kvvm.hu weboldalon található.