A RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülése csomagolási hulladékok, akkumulátorok és elemek, növényvédő szerek, használt gumiabroncsok, lejárt gyógyszerek és gyógyszercsomagolások, valamint elektromos és elektronikai hulladékok kezelésére, visszagyűjtésére és hasznosítására szakosodott koordinációs szervezeteket fog össze. Az új és meglévő ügyfeleknek nyújtott ún. „egyablakos” szolgáltatás fokozatos bevezetése mellett a RECOMPLEX célja az, hogy hozzájáruljon a Magyarországon keletkező hulladékok eddigieknél is nagyobb arányú hasznosításához, illetve a magyar hulladék-feldolgozó kapacitások kihasználtságának növeléséhez.

A 2002 óta hatályban lévő szabályozásnak és az EU tagországok gyakorlatának megfelelően, a gyártó és forgalmazó cégek Magyarországon is átruházhatják szelektív hulladékgyűjtési, újrahasznosítási és termékdíj fizetési kötelezettségeiket a hulladéktípus kezelésének koordinálását végző nonprofit szervezetekre. A hazai közép- és nagyvállalatok körében azonban gyakran előfordul, hogy nem csak egy, hanem több hulladéktípus / anyagáram visszagyűjtésére és hasznosítására is kötelezettek. A sokrétű adminisztráció, jelentési kötelezettség és bevallás elkészítése viszont nagy terhet jelent a vállalatok számára, amelyeknek erre a célra gyakran önálló részleget kell felállítani és működtetni a cégen belül.

Európa első, hazánkban megalakult, a szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezeteket összefogó egyesülése erre a problémára nyújt választ azáltal, hogy egy ún. „egyablakos” szolgáltatás keretében komplex, azaz több hulladéktípus visszagyűjtésére és hasznosítására vonatkozó szolgáltatást vezet be. Ennek révén azon vállalatok, amelyek több, különböző hulladéktípus visszagyűjtésére kötelezettek, egy szerződés keretében teljesíthetik összes kötelezettségüket.

„Európában először jön létre olyan szervezet, amely különböző hulladéktípusokkal foglalkozó, szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezetet fog össze. Célunk, hogy a partnereinknek nyújtott komplex többletszolgáltatások mellett elősegítsük az elérhető legjobb hulladékkezelő technológiák bevezetését, a szelektív gyűjtés hatékonyságának növelését és úgy hangoljuk össze partnereink tevékenységét, hogy a meglévő magyarországi hulladékhasznosítási kapacitásokat a lehető legnagyobb mértékben kihasználhassuk” – nyilatkozta Viszkei György, a RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülésének igazgatósági tagja.

„A RECOMPLEX alapítói maguk is kötelezett cégek által létrehozott koordináló szervezetek, amelyek Magyarország hulladékhasznosítási kötelezettségének legnagyobb részét teljesítik, így ez a háttér tényleges garanciát nyújt az ügyfelek hasznosítási kötelezettségének teljesítésére” – tette hozzá Viszkei György.

Az egyesülés komplex és értéknövelt szolgáltatásai elsősorban élelmiszer kiskereskedelmi áruházláncok, autógyártók, gépjármű importőrök és forgalmazók, informatikai vállalatok valamint elektronikai berendezés gyártók számára nyújtanak optimális hulladékkezelési alternatívát.

Az egyesülést Magyarország 8, a saját szakterületén jelentős szelektív hulladékgyűjtést koordináló szervezete hívta életre, így a RECOMPLEX már indulásának kezdeteitől 5 különböző hulladéktípus / anyagáram visszagyűjtését és hasznosítását képes összehangoltan koordinálni.

A RECOMPLEX Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülése tagjai és tevékenységük:

• CSEBER Nonprofit Kft. – növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek visszagyűjtésének és ártalmatlanításának koordinációja,

• RECYCLOMED Nonprofit Közhasznú Kft. – gyógyszeripar csomagolási-hulladék és lakossági gyógyszerhulladék begyűjtésének és ártalmatlanításának koordinációja,

• ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit Kft. – e-hulladékok szervezett gyűjtésének és hasznosításának koordinációja,

• ÖKO-PANNON Nonprofit Kft. – a lakossági, az ipari, valamint a kereskedelmi csomagolások szelektív hulladékgyűjtésének és hulladékhasznosításának koordinációja,

• HUNGAKKU Akkumulátorhulladék Hasznosítást Koordináló Közhasznú Nonprofit Kft. – akkumlátorok visszagyűjtése és ártalmatlanítása,

• ÖKOMAT Elektronikai Hulladék Hasznosító Közhasznú Nonprofit Kft. – elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtésének, hasznosításának és ártalmatlanításának koordinációja,

• RE’LEM Elem- és akkumulátor-hulladékok Kezelését Koordináló Szervezet Nonprofit Kft. –

elem, hordozható akkumulátor vagy ezeket tartalmazó készülékek begyűjtése és ártalmatla-nításának koordinációja,

• KÖRKOOR Környezetvédelmi Koordinátor Közhasznú Non-profit Kft. – gumiabroncsok szelektív gyűjtésének és hasznosításának koordinációja.

A RECOMPLEX az alapító és majd később csatlakozó, szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást koordináló szervezetek teljes körű szakmai érdekképviseletét is ellátja. Az egyesülés mindezeken felül ügyel a gyártók, a tőlük átvállalt kötelezettségek alapján a kezelést koordináló szervezetek, így egész Magyarország érintett anyagáramaiban való éves kötelezettségeinek hiánytalan teljesítésére.

A Magyarország hulladékhasznosítási kötelezettségének legnagyobb részét teljesítő szervezeteket tömörítő RECOMPLEX a gyakorlatias célok mellett környezetvédelmi tudatformáló kampányok szervezését, ismeretterjesztő kiadványok kiadását is kijelölt feladatai közé emelte. Az egyesülés nagyobb lehetőséget nyújt majd tagjai és partnerei számára a nemzetközi, állami, szakmai és civil szervezetekkel való együttműködésre.