Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter indította útnak csütörtökön az első olyan kamiont, amely az 1200 tonna mérgező, szivárgó, a környezetre rendkívül veszélyes csepeli galvániszapot szállítja el egy hulladéklerakóba. A miniszter azokkal az ellenzéki képviselőkkel tartott közös sajtótájékoztatót, akik kezdettől fogva a méreg elszállítását követelték. Fájt azonban az igazság az egyik csepeli MSZP-s önkormányzati képviselőnek, aki bekiabálással próbálta megzavarni a sajtótájékoztatót.

A zöldtárca kezdeményezésére megkezdődött a csepeli galvániszap felszámolása. A veszélyes hulladék szakszerű átcsomagolásával és elszállításával pont kerül a közelmúlt egyik legnagyobb környezetvédelmi veszélyét jelentő ügyének végére. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter meghívására az eseményen részt vett Illés Zoltán, a Fidesz környezetpolitikusa, valamint Németh Szilárd, a csepeli önkormányzati Fideszes képviselője, akik a kezdetektől szorgalmazták a galvániszap elszállítását.

Fodor Gábor a tájékoztatón elmondta: a szennyezés megszüntetése annak a cégnek a felelőssége lett volna, amelyik a galvániszapot a helyszínre szállította. A cég ellen felszámolási eljárás folyt, s amíg volt esély arra, hogy saját költségén elszállítassa az iszapot, addig a tárca nem léphetett. A miniszter hangsúlyozta, hogy a veszélyes hulladékot tároló edények rendkívül rossz állapotban voltak, szivárogtak, ráadásul a közelmúltban molotov koktéllal is megpróbálták a galvániszapot felgyújtani. Mindezen okok miatt szükség volt a gyors és szakszerű cselekvésre. A zöldtárca pályázati úton választotta ki a kármentesítést elvégző céget. A csepeli telepről az előkészítést és átcsomagolást követően így indulhatott el az első galvániszapot szállító különleges jármű, az első abból a 70-ből, amely Dunaújvárosba szállítja a mintegy 1200 tonna veszélyes hulladékot. A közbeszerzési pályázat nyertese, a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft., amely karácsonyig tisztítja meg a területet.

Németh Szilárd, a Fidesz-KDNP csepeli frakciójának vezetője és Illés Zoltán, az ellenzéki párt környezetvédelmi szakértője elmondták: 2004-ben szereztek tudomást a szabálytalanul tárolt galvániszapról. Azóta folyamatosan szorgalmazták a veszélyes hulladék elvitelét, amelyre sajnos a korábbi minisztériumi vezetés annak ellenére sem volt hajlandó, hogy kétséget kizárólag kiderült, a veszélyes anyag szivárog. Németh Szilárd a csepeliek nevében is megköszönte Fodor Gábornak, hogy a sok éve húzódó probléma megoldását ilyen határozottan felvállalta. Mint azonban kezdettől fogva, most is azt képviseljük: ne csak a veszélyes hulladék és a szennyezetté vált talaj ártalmatlanítása történjen meg, hanem a felelősök megbüntetése, és az okozott kár megtéríttetése – jelentette ki. Illés Zoltán arra kérte a zöldtárca vezetőjét, hogy vizsgálja meg a galvániszap elvitelére kiírt közbeszerzési pályázat döntéshozatalának körülményeit és a galvániszap elhelyezésére szolgáló dunaújvárosi lerakó műszaki alkalmasságát és biztonságosságát.

A sajtótájékoztatót rendhagyó módon az egyik MSZP-s önkormányzati képviselő bekiabálással zavarta meg. Gergely István azt kiáltotta, hogy „Németh Szilárd nem mond igazat!” Az MSZP-s képviselő ezek után maga kívánta folytatni a sajtótájékoztatót, és elmondta, hogy a csepeli képviselőtestület – a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének állításával szemben – nem adott engedélyt a galvániszap elhelyezésére. Gergely István mellett Tóth Mihály MSZP-s polgármester is megszólalt.

Lapinformációk szerint sem a bizottsági elnök, sem a csepeli polgármester megszólalása nem szerepelt zöldtárca sajtótájékoztatójának terveiben. Ráadásul úgy tudni, senki nem állította, hogy a képviselőtestület adott volna engedélyt a galvániszap lerakására. Azt azonban Németh Szilárd dokumentumokkal is bizonyította, hogy az önkormányzat valóban elvi engedélyt adott ki a veszélyes hulladék lerakására és kezelésére, ráadásul az egyik érintett telek esetében a kerület résztulajdonos is.

A kisebb politikai vitát követően Fodor Gábor miniszter útnak indította az első kamiont a 70-ből, amely végleg elszállítja majd a mérgező anyagokat.

(csepel.info)