A pilisi települések érintésével zajló kerékpáros túraverseny célja elsősorban nem a küzdelem, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a sport és a közös programok fontosságára. A Dunakanyar-Pilisi Kistérség október 10-én szombaton közel 400 kerékpáros résztvevővel megrendezte a Dunakanyar Aquavity nevű hagyományos őszi sportfesztiválját. A Pilisi tekerő kiemelt célkitűzése, hogy felfigyeljünk a kistérség csodás természeti értékeire, erősödjön a települések lakosságai közötti összefogás és minél többen kapjanak kedvet a rendszeres testmozgáshoz. A kezdeményezés mellé nemcsak sportszeretők és kerékpározók álltak, de elsőként regisztráltak a versenyben való részvételhez a kistérség első emberei: Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, Illés György, Pilisszentlászló polgármestere, Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere és dr. Török Balázs, irodavezető, akik egy csapatban kerekezték végig a 35 km-es távot.

„Néhány évvel ezelőtt szinte nem volt olyan hét, amikor nem ültem kerékpáron, fiatalkoromban pedig a Balatonig is elkerekeztem. Nagy szükség van a sportra és a vele járó közösségi programokra, ezért fontos, hogy ne csak beszéljünk, tegyünk is a jó ügyekért” – mondta Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere.

Az elöljárók csapatán túl bárki benevezhetett a túraversenybe, sőt, saját képességének megfelelő nehézségű távot és útvonalat is választhatott. A 4-10 fős csapatoknak az útvonalakon elhelyezett állomáshelyeken még ügyességi próbákat is teljesíteniük kellett, így szerezhették meg a nyereményekhez szükséges pecsétgyűjteményeket.

„Fontos, hogy nemcsak a sport szeretetére, hanem a kistérség összefogására is felhívhatjuk a figyelmet, hiszen mi itt egy csapatban játszunk, egy csapatban versenyzünk, és ez számunkra rendkívüli és nemes feladat”- tette hozzá Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere.

A Pilisi Tekerő idén nemcsak azokra gondolt, akik versenyezni szerettek volna, hanem azokra is, akik bíztatni, szurkolni jöttek a helyszínre, így a késő esti díjátadó után utcabál, kézműves kirakodóvásár és könnyűzenei koncertek várták a megpihenni, ünnepelni vágyókat.