Részvétel Hete: a pártok gyűléseinek kamerás megzavarására és választási csalások dokumentálására biztatva segítenék a „választói tájékozódást” civil szervezetek

A Részvétel Hete nevű közösségi eseményt 2018. március 19–25. között szervezi a Civil Kollégium Alapítvány a nemzetközi kampányhét keretében, amelyen „több száz szervezet és intézmény”, helyi, kistérségi, megyei eseményeket szervez a közelgő országgyűlési választásokra fókuszálva.

Kiemelten a választásokra, a választásokon való részvételre összepontosít a kampányhét. Minden csatlakozót arra buzdít a felhívás, hogy szervezzen olyan programot, amely „segíti a választókat a tájékozódásban”, például közösségi beszélgetés, filmvetítés, képzés, standolás, választói fórum, választói gyűlésen való részvétel útján. A kampányeseményekhez csatlakozók „osztályozhatják is a képviselőjelölteket hátterük, eredményeik alapján”.

A szervezők rögzítik: „2014-ben 3 millióan nem szavaztak”, és „velük más lenne a választás”, vagyis egyértelműen a mostani (jobboldali) kormányerők ellenében, elsősorban a nehezebben mobilizálható, magukat a választásoktól távol tartó, csalódott, ill. alacsonyabb rétegekhez tartozó stb. választópolgárok választási aktivizálásával segítenék az ellenzéket.

A képviselőjelöltek, politikusok teljesítményértékeléséhez számos tippet adnak, például a Political Capital segítségével közzétettek honlapjukon egy gyűjtést arról, hogy az esélyesebb pártok milyennek képzelik el Magyarországot (ez 11 szakpolitikai terület mentén készült pártprogram-összefoglalókat tartalmaz).

A Részvétel Hete az agitációt „a pártok által rendezett gyűléseken” is biztatja,mint írják: „Itt van lehetőségetek kérdezni. Menjetek többen, készüljetek fel előre a kérdésekkel, vigyetek kamerát.” Majd hozzáteszik: „A jelenlegi felfokozott politikai helyzetben nem minden választási gyűlésen fogadnak majd szívesen.” A cél tehát az, hogy pártok gyűléseit valamilyen formában megzavarják, és hogy „elnyerjék a pártok figyelmét”, emellett természetesen a választópolgárokét is.

Külön foglalkoznak a várható „választási csalásokkal” is, és arra biztatnak minden csatlakozót, hogy ha számít arra, hogy a körzetében választási csalások lesznek, készüljön fel azok dokumentálására. Felhívják a figyelmet: „sajnos a tapasztalat szerint a választási visszaélések nehezen bizonyíthatók”. Itt megjegyzik: állampolgárként jelentkezhet bárki a szavazatszámláló bizottságba is.

A honlap csatlakozási lehetőségként több opciót is megad, így például a Gulyás Mártonék által 2017 tavaszán életre hívott Közös Ország Mozgalmat is, amely legalább tíz választókerületben tart majd februárban képviselőjelölti vitákat, és ezzel párhuzamosan közvélemény-kutatásokat indít az adott körzetekben.

A cél a választói mobilizálás és az országgyűlési választások befolyásolása, bizonyos pártok kampányolásának egyértelmű megzavarásával. Facebook-oldaluk jelenleg még mintegy 1,1 ezer kedvelésnél tart. Emlékezetes, hogy az eseményt szervező Civil Kollégium Alapítvány korábban arról híresült el, hogy polgári engedetlenségi képzést tartott titokban radikális aktivistáknak az alapítvány kunbábonyi központjában.

II.

Folytatódik a két Bernadett szövevényes története

Korábban már bemutattuk Szél Bernadett egyik kedvenc Soros-ügynökét, Sebály Bernadettet, aki Soros pénzén a szélsőbaloldali gondolkodó, Alinsky módszereivel szervez közösségeket. Nemrég bukkantunk rá a Civil Kollégium Alapítvány általa szerkesztett tanulmányára, amely az Open Society Initiative for Europe támogatásával létrejött 2015/2016-os közösségszervező program folyamatát, támogatottait és azok eredményeit mutatja be. A leírás szerint céljuk egy „új civil kultúra” megalapozása. Csak onnan tippelhetünk, mit is takarhat ez a fogalom, hogy blogjuk bannerén a Szrgya Popovics nevű Soros-katona Otpor! mozgalmának logója található.

A Szrgya Popovics által életre hívott Soros zsoldos hadsereg szimbóluma a Civil Kollégium blogjának bannerén. (Forrás: kozossegszervezes.wordpress.com)

A Civil Kollégium Facebook oldalán hétvégi olvasmánynak ajánlja Saul Alinsky szélsőbaloldali gondolkodó könyvét. (Forrás: Facebook)

Az egyéves közösségszervező program 2015 júniusában indult a Nyílt Társadalom támogatásával, a Civil Kollégium Alapítvány szakmai vezetésével három közösségszervező mentor, köztük Sebály Bernadett felügyelete alatt. A másik két mentor Peták Péter és Giczey Péter. Peták Péter nem csak a CKA-n keresztül kötődik Soroshoz: Pécsett az Emberség Erejével Alapítvány munkatársa az Erősödő Civil Közösségek program keretében. Az említett alapítvány az első vidéki szervezet, amely Soros-pénzt kapott. Harmadik társuk, Giczey Péter pedig az SZDSZ alapító tagja, tehát független, objektív, civil.

A haladó képzés során a Legislative Fellows programnak köszönhetően két alkalommal a felvilágosult Nyugatról jöttek demokráciából leckét adni amerikai szakértők. Köztük az a Dave Beckwith tartott előadást bázis- és szervezetépítésről, aki az Emberség Erejével Alapítvány álcivil aktivistáit is képezte és a CEU-n is előadott.

A többi amerikai előadó tagtoborzásról, koalícióépítésről, kampánytervezésről és szervezésről tartott gyorstalpalót a résztvevőknek. Felmerül a kérdés, hogy civil szervezeteket, közösségeket vagy pártokat akarnak-e létrehozni…

A CKA 2011 óta havi rendszerességgel tart közösségszervező képzéseket, melyek jelenlegi elnevezése „Szervező Szerda”. 2016 óta ezt négy másik szervezettel közösen bonyolítják le, melyek között megtalálható például az Auróra illetve a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány. Eddig összesen 27 közösségszervezőt indítottak útnak országszerte az Ökotárssal együttműködve.

A Civil Kollégium Alapítvány 1994 óta működik, azonban csak 2010 óta képeznek közösségszervezőket. A CKA tartja fenn azt a kunbábonyi kiképzőközpontot, ahol polgári engedetlenségre és a rendőrökkel való szembenállásra, erőszakmentes ellenállásra tanítják a résztvevőket. A Magyar Nemzetben 2018. január 24-én közölt cikkben a CKA elnöke, Varga Máté azt nyilatkozta, hogy azért vágtak bele 8 éve a képzésbe, mert „már akkor is látták, hogy óriási demokráciadeficit van kialakulóban Magyarországon”.

Fentiek szerint, 2010 előtt minden rendben volt az országban: nem volt korrupció, nem voltak szemkilövetések, rendőri brutalitás, nem voltak hazug politikusok, baloldali médiatúlsúly; akkor még demokrácia honolt kis hazánkban. A lejtőn akkor indultunk el, mikor a választópolgárok – bocsásd meg Uram, hisz nem tudják, mit cselekszenek – jobboldali pártot választottak meg, kétharmados többséggel. Persze. Működésük első tizenhat éven keresztül nem érzékeltek semmilyen problémát a magyar állam demokratikus berendezkedésének működésében, sehol egy rés a pajzson; mígnem feltűnt a második Orbán-kormány, hogy szétverje azt… Ismerjük ezt a fajta retorikát.

Sebály Bernadett blogja itt érhető el.

Az eredeti bejegyzés ITT olvasható