Gyurcsány Ferenc is a CEU-ért (Közép-európai Egyetem) aggódik. Aggodalmában pedig szenvedélyes sorokkal reagált a felsőoktatási törvény módosításának hírére Facebook-oldalán.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a kormány csak az erőből ért, és újra itt az „ideje a demokratikus lázadásnak”.

„Itt az ideje, hogy újra megijesszük őket. Petíciók, tüntetések, népszavazási kezdeményezések sorozatával állítsuk meg Orbán Viktort. A miniszterelnök az ország szolgálatára és nem annak pusztítására kapott felhatalmazást. Aki pedig megöli a CEU-t, az megöli a magyar felsőoktatást, a tudományos-szellemi élet egy darabját. Végső soron Magyarország egyik legértékesebb szegletét” – hepciáskodott Facebook-oldalán a pártelnök.

„Álljunk a sarkunkra, mondjunk közösen nemet, állítsuk meg Orbán Viktor ámokfutását” – zárta sorait a DK elnöke.

Mint ismeretes, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik – mondta Palkovics László, oktatási államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta, ötévente áttekintik az egyetemek működését, és az Oktatási Hivatal mostani, külföldi intézményeket érintő vizsgálata azt mutatta, hogy több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon.

Az államtitkár leszögezte, nem CEU-, vagy Soros-ellenes vizsgálat zajlott, az a 28, itt működő külföldi egyetemet érintette. Szavai szerint egy thaiföldi, egy malajziai, egy kínai és négy amerikai intézménynél probléma az államközi szerződés hiánya. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek, „nincs olyan egyetem, nem szabad lennie olyannak Magyarországon, aki a törvények felett állónak képzeli magát, ez igaz egyébként valóban a Soros-egyetemre, a CEU-ra is”.

demokrata.hu, MTI