Egyfajta koncepciós eljárást folytat az Európai Bizottság a kvótaügyben, hiszen nem minden a vonatkozó határozatot be nem tartó tagállam ellen indított kötelezettségszegési eljárást – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Az államtitkár szerint az lehet az oka annak, hogy Magyarország ellen megindította az eljárást az uniós testület, hogy az ország képviseli a legmarkánsabb álláspontot a kérdésben és a pert is vállalta annak érvényesítéséért.

Völner Pál közölte: több tagállam nem teljesítette vállalásait a bevándorlók befogadását illetően, vagy egyáltalán nem fogadtak be bevándorlót, vagy csak jóval kevesebbet a vállaltnál, így az eredetileg kitűzött számnak csak a 11,8 százaléka teljesült eddig. Teljességgel alkalmazhatatlan határozatot hoztak Brüsszelben – vélekedett.

Megjegyezte: Magyarországnak július 13-ig kellett választ adnia az unió felé, hogy miért nem tett eleget a határozatnak, és a válaszban tíz jogi érvet soroltak fel, hogy az országnak miért nem kell betartania a határozatot.

MTI