Közösen búgott az ellenzék

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

További tiltakozásokra, új rendszerváltásra és új köztársaság építésére szólítottak föl az ellenzéki pártok, a szakszervezetek pedig újabb demonstrációkat jelentettek be a szombati kormányellenes tüntetésen Budapesten.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Facebookon az „Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen” címmel meghirdetett demonstrációhoz ellenzéki pártok, szakszervezetek és civil szervezetek csatlakoztak. 

A menet elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség molinóját vitték, amellyel a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoznak.

A többi között „nem leszünk rabszolgák” és „fideszmaffia” rigmusokat skandáló tüntetők a Hősök tere közepét töltötték meg az indulás előtt.

„Szeretném, ha az elején közösen búgnánk” – mondta a magát a vonuló tömeg első szórakoztatójaként aposztrofáló Párbeszéd-szóvivő, Barabás Richárd, majd ígéretéhez híven megbúgatta az egybegyűlteket.  

A menetben a munkavállalói érdekképviseletek mellett az MSZP, a Jobbik, az LMP és a DK pártzászlói, valamint roma és árpádsávos lobogók láthatók.

 

 

A Kossuth téren a meghirdetett program szerint több mint 15-en szólalnak fel: az összes parlamenti ellenzéki párt, több szakszervezet, valamint egyesületek egy-egy képviselője.

Fotó: MTI/Mónus Márton

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke országos demonstrációt hirdetett január 19-re. Kordás László közölte, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak, hogy a kormány tárgyalóbizottságot állítson föl. Ha ez nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók - tette hozzá. A szakszervezetek - mint fogalmazott - "felkészültek a harcos időszakra", folytatják a tiltakozást a céljaik eléréséig, mivel a kormány "alkut kötött a tőkével" és "az ordas lelkű profitvadászokat választotta".

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke cselekvésre szólított föl. Szerinte a sztrájkelhívástól "nem kell félni, mert enélkül nem lehet eredményre jutni"", az összefogás meghátrálásra készteti "a munkavállalókat kiszolgáltatottá tevő hatalmat". Tóth Bertalan, az MSZP elnöke kijelentette, hogy létrejött az egység a Parlamentben és az utcákon, ezért egységre kell törekedni az EP- és az önkormányzati választásokon is, közös ellenzéki jelöltet kell indítani mindenhol.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője bejelentette, hogy petíciót indítanak a "rabszolgatörvény" ellen, egyúttal feltette a kérdést, milyen nemzeti egységet akar az, aki az ország több mint felét "gyilkos csőcseléknek nevezi".

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta: ha Orbán Viktor meghátrál és visszavonja a munka törvénykönyvének módosítását, akkor sem hátrálnak meg, mert nem egyes törvények, hanem az egész rendszer ellen "lázadnak".

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője szerint négymillió munkavállalót érint a "rabszolgatörvény", ezért annak visszavonását és azt nevezte fő feladatnak, hogy a munka törvénykönyvét is gondolják újra. Ehhez egyeztetésre hívta a szakszervezeteket és az ellenzéki pártokat január 9-re.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kijelentette: a kormány nem tudja alkalmazni a diktatúrák eszközét, az oszd meg és uralkodj elvét a tüntetőkkel szemben.

Szél Bernadett független parlamenti képviselő úgy fogalmazott: a világ nem lehet a populistáké és Magyarország nem lehet Orbán Viktoré.

Hadházy Ákos, aki szintén független képviselő, egyebek mellett azt emelte ki, hogy ha a december 16-i tüntetésen kihirdetett öt pontban megfogalmazott követelések nem teljesülnek, akkor nem beszélhetnek választásról, csak színjátékról.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta: újra kell építeni a jogállamot és a demokráciát.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta: a magyarok nem rabszolgák.    

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tüntetés befejezése után a demonstrálók kisebb csoportja a Margit hídhoz vonult, ahol elfoglalta a Nyugati tér felé vezető oldal sávjait, akadályozva az autó- és a villamosforgalmat. A rendőrök mintegy tíz perc múlva leterelték őket a járdára.

A tüntetés a Hősük teréről indult, több helyszínen csatlakoztak demonstrálók. Amikor a menet eleje a Kossuth térre ért, a vége az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkánál tartott.

 

 

Vonulás közben az ELÉG Facebook-oldal fotómontázsa tanúsága szerint ismét rongáltak a tüntetők. A Vadhajtások.hu több rongálásról is beszámolt fotókat is mellékelve. 

 

 

A tüntetésről a legtöbb ellenzéki képviselő bejelentkezett Facebook-oldalán képpel vagy élő videóval, így Gyurcsány Ferenc, Ujhelyi István szoci EP-képviselő vagy az önleleplezések királynője, Bősz Anett.

Szél Bernadett például azzal dicsekedett, hogy ő ma a nemzetközi sajtóban bontakozhatott ki a tüntetést megelőzően. Bejegyzéséhez nem mulasztotta el odabiggyeszteni az ellenzéki oldal alpáriságát igazoló billogot sem: o1g. 

 

Bősz Anett számos videóval és fotóval is hírt adott magáról. Az alábbi fotó alapján kizárhatjuk, hogy a Magyar Liberális Párt teljes tagsága felvonult, hiszen nem lehet nem észrevenni Fodor Gábor fájó hiányát például.

 

 

Együtt vonult Horváth Csaba, a szocik főpolgármester-jelöltje és Karácsony Gergely, aki nemrég szintén bejelentkezett jelöltként a posztra. A szoci jelölt egyébként Facebook-oldalán számtalan szelfivel örvendeztette meg követőit a mai ellenzéki tüntikézésről. 

 

Ha már szocik, Szanyi kapitány is a tüntetők között vonult kipirult arccal, örökké vidáman, de szerényen csak pártelnöke mögé húzódva: 

 

Karácsony Gergely népszerű szelfipartner volt, a Szanyi kapitány fotóján száját tátó Szabó Tímea is megosztott egy közös képet Karácsonnyal és Jávor Benedek EP-képviselőjükkel. Láthatóan nagyon jó volt az ő hangulatuk is.  

 

A Kossuth térről jelentkezett a legbátrabb Vadai Ágnes is, aki most sem félt magáról tökéletesen előnytelen fotót megosztani közösségi oldalán. A mindig bájos képviselőasszonyt párttársai veszik körül a megkapó felvételen.

 

Részt vett a tüntetésen Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is. 

 

 

A Jobbik gondoskodott a szórakoztató tartalomról: Sneider Tamás talán héliumos lufiba szippantott bejelentkezése előtt a nagyobb hatásosság reményében, vagy csak valamilyen hangtorzulás áldozata lett, mindenesetre egyedire sikeredett a Jobbik élőzése: 

 

A videó alatti kommentek között igazi kincsekre lelhetünk, mint az alábbi párbeszéd: 

Képernyőfotó: Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldala, szerk. 

Mesterházy Attila vidéken tartja a frontot, és igazi gigatüntetésnek lehetett a részese. Büszkén írta meg Facebook-oldalán, hogy négyszáz fős a tapolcai demonstráció.

 

 

A Momentum feltűnően csendben volt, sokáig csak egy éjszakai matricázásról számoltak be a párt közösségi oldalán: