Jelenlegi hely

Lezárta az MNB ellenőrzését a számvevőszék

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. évi működése szabályszerűségének ellenőrzését, az MNB irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere összességében szabályozottan működött 2015-ben, a jegybank gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt - közölte az ÁSZ az MTI-vel.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az ÁSZ a törvényi előírások alapján rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását és a jegybankról szóló törvényben foglaltak alapján folytatott, az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét.
    
A vizsgálat szerint a jegybank pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége összességében megfelelt a jogszabályi előírásoknak, szanálási hatósági feladatai ellátása során a jogszabályi előírásokat betartotta, hibát a szanálási tervezésnél tárt fel az ellenőrzés.
    
Az ellenőrzés kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére, valamint az MNB szanálási hatósági feladataira. Az ÁSZ értékelte továbbá, hogy a 2016-ban nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e. 
    
Az ellenőrzés az alapítványok létrehozására és azok gazdálkodására nem terjedt ki.
    
A vizsgálat szerint a belső ellenőrzési szervezet működése szabályozott és szabályszerű volt. Az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosította a Pénzügyi Békéltető Testület működési feltételeit - közölte az ÁSZ. Az ÁSZ jelentésében az MNB elnökének fogalmazott meg egy javaslatot, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

MTI

Fotó: MTI, archív, illusztráció