Egy iszlamista szervezet, amelyet holokauszttagadással vádolnak, amelynek megtiltották, hogy Göteborgban önkormányzati ingatlant béreljen és amely a német biztonsági szolgálat (BfV) szerint szélsőségesekkel tartja a kapcsolatot, önkormányzati támogatáshoz jutott Malmőben.

Fotó: Wikimedia Commons/HanFSolo (illusztráció)

A Milli Görüs, egy nyugatellenes, szélsőségesnek és antiszemitának bélyegzett szervezet pénzügyi támogatáshoz jutott a malmői városi tanácstól, írja a svéd Expressen.

Bár Göteborgban korábban megtiltották, hogy a szervezet az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat használhassa, Malmö minden további nélkül befogadta őket, és mindezen túl hetvenezer svéd korona (több mint 2,1 millió forint) támogatást is kaptak a gyermekekkel és fiatalkorúakkal végzett munkájukért.

A stockholmi egyetem török tanulmányok intézetének vezetője, Paul Levin olyan szervezetként írja le a Milli Görüst, amelyben erős „antiszemita tendenciák” figyelhetők meg. A Expressen szerint a csoport újságja, a Milli Gazete revizionista írásokat közül, amelyekben azt állítják, a zsidóknak „sikerült elhitetniük a világgal a holokauszt legendáját”.

„Azt is elmondhatjuk, hogy alapvetően kritikusak a nyugati világgal szemben” – tette hozzá Levin.

A szociáldemokrata Frida Trollmyr önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a rendszer „a bizalmon alapszik”, és a malmői önkormányzat az előírások szigorú betartása mellett járt el.

„Nincs arra kerete a vezetésnek, hogy csak ücsörögjenek és mindennek utánanézzenek a Google-n, amit valaki valaha írt vagy mondott. Amúgy is törökül írnak [az újságjukban]” – magyarázta Trollmyr.

A Milli Görus malmői elnöke, Idris Yildiz tagadta az antiszemitizmus vádját, kiemelve, hogy szervezetük inkább anticionista, és rendkívül kritikus Izraellel és a palesztinokkal való bánásmóddal szemben. Azt állította, neki is vannak zsidó barátai. Kiemelte továbbá, hogy a malmői szervezet független a törökországitól. Yildiz maga korábban a svéd Zöld Párt tagja volt.

A fiataloknak Malmőben tartott, a szervezet által rendezett események elsősorban Korán-olvasásból és az iszlám hitre való nevelésből állnak, továbbá focimeccseket szerveznek fiúknak és úszásórákat kislányoknak. 

A Milli Görüsnek nagyjából kilencvenezer tagja van szerte Európában, és a legnagyobb iszlaimsta szervezetnek számít a nyugati világban. A csoportot Necmettin Erbakan bukott török elnök alapította, aki 2010-ben az Európai Uniót a „cionista világrendszer részének” nevezte.