Ismét több száz migráns tüntetett a görögországi Számosz szigetén, az ott lévő befogadóközpontban uralkodó rossz körülmények miatt. A demonstrálók többsége afrikai országokból származik. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A tüntetés résztvevői a megmozdulás során a sziget fővárosának egyik főutcáját mintegy három órára eltorlaszolták. 

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők egyebek mellett azt skandáltak, hogy „szabadság”, és azt követelték, hogy a görög szárazföldre szállítsák át őket. A demonstráció békésen zajlott le az ott tartózkodó riporterek szerint. Egy hasonló tüntetést hétfőn is tartottak.

Humanitárius szervezetek is figyelmeztetnek, hogy a Számosz szigetén lévő, 648 ember befogadására tervezett központban embert próbálóak a körülmények; a kormány adatai szerint 3714-en élnek ott jelenleg. 

A helyzetet tovább súlyosbítja az időjárás: az Égei-tenger keleti részénél az elmúlt napokban sok eső esett, a hét eleje óta pedig a hőmérséklet csak 10 Celsius-fok körül alakul. Sok migráns nehezen fűthető, nedvesedő konténerekben él, illetve körülbelül egyharmad részük sátrakban lakik – némelyeknek csak a tábor körül jut hely.

Leszbosz szigetén is nehéz helyzet uralkodik. Itt található a legnagyobb, 3100 fős befogadóközpont, ahol jelenleg nagyjából 5000 ember él összezsúfolódva. 

A Híosz, Lérosz, illetve Kósz szigetén lévő befogadóközpontokban jobbak a körülmények. 

A görög szigeteken lévő túlzsúfolt menekültügyi központok tehermentesítésére az elmúlt hónapokban több ezer menedékkérőt szállították át a görög szárazföldre. Leginkább családokról, egyedülálló nőkről, kiskorúakról, valamint vallási kisebbségekről van szó.

Görögország Égei-tengeri szigeteinek menekülttáboraiban jelenleg 14 700 ember van elszállásolva.