Lehetséges, hogy Vermont állam azon lakói, akik sem férfiként, sem nőként nem azonosítják magukat, hamarosan egy harmadik opciót is választhatnak, amikor a nemüket kell megadni a jogosítványukon – olvasható a Fox News hírcsatorna honlapján.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A vermonti állami rádió arról számolt be, hogy a közlekedési felügyelet új számítógépes rendszere lehetővé tenné a harmadik nem választását.

A Vermonti Emberi Jogi Bizottság vezetője, Karen Richards azt nyilatkozta, a javasolt változtatás segítene megvédeni a transznemű emberek a forgalmi ellenőrzések során. “Szerintem ez hatalmas győzelem a transzneműek számára” – mondta Richards. – “Ezzel tudomásul vesszük, kik is ők és fontos, hogy ezt megtegyük”.

Az álam közlekedési felügyelete kikérte a közbiztonságért felelős vezetőket is arról, az új szabályozás milyen hatással lenne a rendőrök munkájára. A Rendfenntartók Tanácsadó Testülete (Law Enforcement Advisory Board) azt nyilatkozta, tagjaik nem ellenzik a változtatást és azzal kapcsolatban semlegesek maradnak majd.
“Az asztal körül az volt az általános vélemény, hogy nem fogja befolyásolni azt, ahogy a munkánkat végezzük” – hangoztatta a testület elnöke, Richard Gauthier.

Eddig három szövetségi állam – Oregon, Kalifornia és District of Columbia (D.C.) – teszi lehetővé, hogy egy polgár egy harmadik nemet jelöljön meg jogosítványán. Azt még nem tették közzé, Vermont államban minek hívnák a harmadik nemet. A közlekedésrendészet részéről nyilatkozók szerint egy szövetségi szinten is egységes változat kiválasztására törekszenek majd.

(demokrata.hu)