Háttérinformáció: 2014-ben Soros György alapítványától, az Open Society Foundations-tól 49 500 dollár (több mint tízmillió forint) támogatást kaptak a parlamenti választással kapcsolatos rendellenességek nagyközönséghez való eljuttatására.

Hirdetés

A hírportálon a „Magyarország” címszóra megközelítőleg 700-800 cikk jelent meg. Ezen cikkeket tartalmuk szerint az alábbiak szerint kategorizáltuk:

  • A kormánypárt tevékenységét bemutató cikkek, kritikával és negatív tartalommal párosulva

Az ebbe a körbe tartozó cikkek esetében a hírportál beismeri, hogy fontosak ezek a témák, és helyesli is, hogy vannak ilyen kezdeményezések, viszont ezek megvalósításának útját erős kritikának veti alá. Olyan témák tartoznak ide, mint a klímavédelmi konzultáció kezdeményezése, faültetési programok, sportrendezvények szervezése, naperőművek sokszorosítása, űrstratégia fejlesztése, stb.

  • Egyértelműen a kormánypártot kritizáló cikkek (míg a fenti kategóriában némi pozitívummal is párosul)

Itt túlsúlyba kerülnek azok a cikkek, amelyek Magyarország nemzetközi szervezetekben betöltött helyzetét kritizálják, gazdasági témák, oktatási kérdések, sajtószabadság, családtámogatás kritizálása, népességfogyás, állami tisztségviselők fizetésével és anyagi juttatásával foglalkozó cikkek, stb.

  • Személyeskedő cikkek: családi/rokoni kapcsolatokat, anyagi körülményeket tárgyaló írások

Ezen kategóriában olyan véleménycikkeket találhatunk, amelyek a „NER 1. számú házaspárját”, Juhász Hajnalka KDNP-s képviselő Louis Vuitton sálját vitatják, továbbá megtalálhatóak még az Orbán Viktor és Tiborcz István személyes találkozásait elemző cikkek, Mészáros Lőrinc vagyonosodásával foglalkozó vélemények. Olyan jelzők is találhatók ebben a kategóriában, mint Rogán „Szupermodell” Cecília kormányzati modell, Fidesz-hű katonák, káderek.

  • Az ellenzék tevékenységét támogató és bemutató cikkek

Viszonylag kevés olyan cikk jelent meg, ami konkrétan csak az ellenzék tevékenységéről számolt volna be. Sokkal inkább hangsúlyosabb szerepet kapnak a kormány tevékenységét kritizáló cikkek.

  • A kormánypárt tevékenységét bemutató cikkek, az MTI-tól átvett hírközlések

Ha rangsorolni szeretnénk ezen kategóriákat, akkor az alábbi szerint alakulna: