Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Németország bajban van: megérett a spárga. Az persze nem várható, hogy az elmúlt hetekben munkanélkülivé vált németek közül toborozzanak embereket spárgaszedésre, hiszen őket védik a szigorú munkaügyi szabályok és az erős szakszervezetek. A spárgaszedés finom munkáját a százezrével Némethonban nyaraló migránsokra sem lehet bízni, hiszen nekik is vannak emberi jogaik. Őket sem lehet éhbérért dolgoztatni, egyébként vélhetően a derekuk sem hajlik úgy, mint a Romániából érkezett vendégmunkásoknak, akiket most repülőgépeken szállítanak a német gazdaságokba. Persze szigorúan betartva a szigorú karanténszabályokat. Nem érintkezhetnek senkivel, lezárt szálláshelyeken őrzik őket, nehogy megszökjenek. Hajnalonként buszok viszik őket a munkaterületre, este ugyanígy vissza. A koszt, a kvártély, s talán még az utaztatás költségeit is levonják a bérükből, ami marad, az a keresetük. Ha elfogy a spárga, továbbszállítják őket más zöldségek, gyümölcsök betakarítására. 

A romániai bérrabszolgáknak a német viszonyokhoz képest alacsony jövedelem is vonzó, hiszen Románia amúgy nem tud mit kezdeni velük, iparát, kereskedelmét már régen átengedte a nyugati cégeknek, ráadásul most a nyakába szakadt az uniós tagországokban munka nélkül maradt, hazaáramlott tömegek gondja is. Érthető, hogy a hatóságok is támogatják a munkaközvetítőket, hogy megszabadítsák az országot az éhes szájaktól.A támogatás elkel, hiszen hamarosan csatlakoznak a románokhoz a lengyel és az ukrán bérrabszolgák is, akiknek a románokhoz hasonlóan nem lesznek sem munkavállalói, sem emberi jogaik. 

Mint ahogyan a hírek szerint alapjogok sérülhetnek a leghaladóbb, legfelvilágosultabb, legliberálisabb országokban is. Például Svédországban, ahol egy kiszivárgott levélben az áll: nem adnak intenzív ágyat a 80 év felettieknek, azoknak, akik 70 év felettiek, de szív-, tüdő- vagy vesebetegek, illetve azoknak a 60 éven felülieknek sem, akik ezek közül több betegségben is szenvednek. Vagy más, szintén liberális éltanuló országokban, ahol a hírek szerint hallgatólagosan ugyancsak ez az eljárásmód a kórházakban.  

Ám a liberális empátia és a végtelen szabadság más területeken is érvényesül. Akkor például, amikor a talpra állást segítő uniós pénzalapokhoz való hozzáférés szabályait úgy állapítják meg, hogy bár a nagyvállalatok kapják majd a pénzt, a tagállamok adósságát növeli majd az összeg. Azt persze ma még nem tudni, milyen feltételekhez kötik majd a bőkezűségüket. Csak remélhetjük, hogy nem az IMF-módszert választják, amely szerint az ezer sebből vérző Ukrajna csak akkor kap segítségül négymilliárd dolláros hitelt a valutaalaptól, ha a parlament egyebek mellett elfogadja a mezőgazdasági földek adásvételét megengedő földtörvényt. 

Mert a művelt nyugat már csak ilyen racionális. Válsághelyzetben lehull róla minden ideológiai máz, semmivé lesznek az emberi jogok, az európai eszmények, szertefoszlik minden könyörület. 

Számunkra pedig egyetlen bizonyosság marad: a nyugati világ gondolatrendőrsége még most is kiválóan működik. Talpasai és tisztjei változatlan eréllyel ostorozzák és oktatják ki a nem liberálisokat (persze bennünket is), akik úgymond rasszisták, kirekesztők és nem tisztelik eléggé „a fékek és ellensúlyok rendszerét”. Ráadásul nem szégyellik kimondani: a képmutató Nyugat lózungjai mögött nincsen semmi más, csak a mohó, mindent letarolni vágyó önérdek.