Hirdetés

Nagykanizsa önkormányzati honlapja, a kanizsaujsag.hu április 4-én Járványvédelem – a legsürgetőbb tennivalók címmel közölte Schauta Marcell, a Momentum helyi elnökének, a nagykanizsai szivárványkoalíció önkormányzati képviselőjének gondolatait.

A Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke szerint ami Nagykanizsán „vagy az országban folyik, azt nem lehet járványvédelemnek nevezni, az sokkal inkább propaganda, visszaélés a joggal, amivel viszont sem megelőzni, sem leküzdeni nem lehet egy járványt. Jelenleg egy időzített bombán ülünk, és csak a szerencsének köszönhető, hogy még nem jutottunk Olaszország vagy Spanyolország sorsára” – fogalmazott a politikus.

Ezen talán még túllendülnénk, hiszen már megszokottá vált, hogy

az ellenzék és sajtója naponta, egymást túllicitálva ontja magából azokat az álhíreket,

melyek szerint a kormány nem tesz semmit a járvány terjedése ellen, magára hagyja az embereket, és így tovább. Csakhogy amit Schauta Marcell a cikk végén állít, az egyes vélemények szerint kimerítheti a rémhírterjesztés fogalmát.

Az állatorvosból politikussá avanzsált momentumos képviselő a következőkkel riogat: 

„Ha már az állapota miatt kórházba kerül valaki járvány idején, az már csak egy lesz a sok fertőzött ember között, akik ontják magukból a vírust, tovább fertőzve egymást a kórtermekben, és ha már lélegeztető gépre kerülne, az már egyben a halálos ítéletet is jelenti számára.”

Egészségpolitikusként katasztrófát vizionálni nem túl elegáns és felelős magatartás, de még talán nem lépi át a szabad véleménynyilvánítás határait. Viszont tényként közölni, hogy akit lélegeztetőgépre kerül, meghal, az közelebb állhat a rémhírterjesztéshez, mint a szabad véleménynyilvánításhoz.

A kijelentés miatt Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója feljelentést is tett.

Egyértelműen valótlan tényállítás történt, hiszen Müller Cecília országos tisztifőorvos április 14-én is beszélt arról, hogy kilenc beteg már lekerülhetett a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatta.

Dr. Schauta Marcell ahelyett, hogy benyújtotta volna lemondását vagy minimum bocsánatot kért volna,

a régi kommunista trükköt alkalmazta, miszerint „vádold meg ellenfeledet azzal, amit elkövettél.”

Az önkormányzati honlap április 13-án tette közzé a képviselő legújabb nyilatkozatát:

„Józan ésszel nehéz megérteni mindazt, amit a polgármester és a köré odaszerveződött propagandagépezet művel, mert minden, amit politikai támadásnak szánnak, azzal a járványvédelmet lehetetlenítik el a városban, ami már Btk-kategória.”

Csak hogy mindenki értse, a momentumos politikus lényegében megvádolta Nagykanizsa polgármesterét, Balogh Lászlót: annyira ellehetetleníti a városban a járványvédelmet, hogy azzal szerinte a városvezető bűncselekményt követ el. 

Miközben a polgármester egy 62 pontból álló akciótervet állított össze – amelynek során már március végén ingyenessé tette a városban a parkolást, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatójával napi kapcsolatot tart, rendszeresen fertőtlenítik a város közterületeit, a helyi kórház részére légfertőtlenítő berendezést adományozott és minden kanizsai háztartásba maszkokat juttat el –, a Momentum egészségpolitikusának csak a pánikkeltés és a vádaskodás jutott…