„A jó- és a balszerencse olyan véletlenül éri az embert, mint ahogy a felhők vonulnak az égen. Mivel tudom ezt, nem döbbent meg túlságosan a rossz, de a jó kellemes meglepetést okoz.”
(Charlie Chaplin)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/Sleepyhobbit
Row of shopping carts standing in front of the store

Állandóan túlzásokba esem. Illetve ez azért túlzás. Nem állandóan, csak igen gyakran. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amit tegnapelőtt a világ legszomorúbb látványának tartottam, az mára az első hatezerbe se férne bele. De akkor és ott a szívem is beléfacsarodott a látványba. 

Tegnapelőtt

Istenem, az a bevásárlókocsi… Ott a bolt bejáratánál…

Másnak talán fel sem tűnt, hogy annyira plasztikusan, annyira egyedülállóan reprezentálja korunk legsötétebb pillanatait, hogy arra szavak is alig vannak. Pedig látszatra semmi különös. Egy bevásárlókocsi, a többitől külön, csak úgy ott hagyva, nem kapcsolva rá fém kütyüjével glédában várakozó, lezárt testvérkéire.

Korábban írtuk

Csakhogy erre az egyedül álldogáló kocsira valaki rákapcsolta a sajátját…

Jött tehát egy ember, aki úgy gondolta, hogy felesleges elballagnia az iszonyatos távolságban, mintegy háromlépésnyire álló kocsisorhoz, helyette megfelel ez a közeli, magányos áruszállító, amire gond nélkül rá lehet kapcsolni az övét, hogy újra hozzájusson a százasához. Így alkotva a két kocsiból egy összekényszerített párt, amit most már ismét csak pénzért lehet igénybe venni, hogy felszabadítsuk ezáltal a másikat, az eleve szabadon állót, amelyik így majd boldogságot vihet valaki életébe.

Megtettem hát. Határozottan odasétáltam, s „A 10 forintos szuperhős” címet viselő korábbi írásom szellemiségétől áthatottan kiváltottam a magam pénzével annak az egynek a szabadon állóságát.

És soha olyan szomorú nem voltam, mint mikor vásárlás után kitoltam a kocsimat a boltból, s azt láttam, hogy nem hogy nem vitte el senki az egyedül álldogáló drótszekeret, hanem valaki ismét odaláncolta hozzá a maga megunt kocsiját…

Tegnap

Mivel, ahogy a Prédikátor is mondja, megvan a napnak a maga baja, a tegnapelőtthöz képest a tegnap is új szomorúságot tartogatott számomra. S megint abban a pszeudo formában, ami mellett minden más, normális ember szó nélkül elballag, csak az én lábaimat gyökerezteti földbe a döbbenet.

Mit sem sejtve ballagtam az utcán, a felé a bolt felé, ahol a magamfajta emberek az afféle dolgokat veszik (GYEREKEK! NE DOHÁNYOZZATOK!), amikor megpillantottam német álomautóm gyönyörű farát. Közelébe érve a gyönyörű far mellett a pompázatos oldalát is megcsodálhattam, amikor… Én jó Istenem, ezt ki se merem mondani… a vezetőoldal ablakán benézve azt láttam, hogy a kormányon rózsaszín plüss huzat éktelenkedik, a középső visszapillantó tükörre pedig egy rózsafüzér és egy szintén rózsaszín plüss dobókocka van aggatva. 

Már majdnem elkezdtem bizonygatni magamnak, hogy ez valamiféle bohókás, fiatalos hack, amikor a két első ülésen megláttam azt az igazi, kínai piacos, masszírozósnak hirdetett fagolyós huzatot, ami egy időben minden második verdatulajdonos menőző alapcsomagjába beletartozott. Ez pedig a fűthető-hűthető félbőr gyári huzatra erőltetve olyan volt, mint citromsárga Lamborghini Murcielagón a vonóhorog. 

Ma

Tapasztalatom szerint a borzalmas és lelkesítő látványok kettő az egy arányban látogatják meg retinámat, úgyhogy joggal hihettem: a ma az én napom lesz. És nem is csalódtam magam alkotta, egyértelműen csak magamra érvényes törvényemben!

Ahogy sétáltam hazafelé, arra lettem figyelmes, hogy a városháza melletti borzalmasan ronda szökőkút padján egy nem túl szép nő és egy nem túl szép férfi ül. És ez a nem túl szép nő úgy nézett a mellette ülő nem túl szép férfire, mintha bizony a világ leggyönyörűbb Adonisza telepedett volna mellé. 

És istenuccse, így volt. Ahogyan a júliusi napsütés átsütött a panelházak között, miközben vidám méhecskék gyűjtötték be a padka mellé telepített virágágyásban talált buszkipufogós nektárt, s ahogy a háttérben harsány tűzoltósziréna-hangot hozott felém a lenge szellő, tíz méterre előttem pedig verebet fogott egy kóbor macska, ennek a szemre nem túl kellemesen kinéző szerelmespárnak a látványa a nyár neszeinek körítésével olyan volt, mint valami visszafelé elmondott, ámde mégis felettébb megnyugtató buddhista mantra. 

***

Mert hogy milyennek látjuk a világot, az mindig attól függ, hogy milyennek akarjuk látni.   

Ilyenkor van az, hogy megfogadom: a legközelebbi ébredéskor olyan valóságra nyitom ki a szemem, amit prekoncepciók nélkül szemlélek majd.

Sajna ez az idilli állapot rendszerint a másnap reggeli szemkinyitásig tart.