Emmanuel Macron közelmúltban tett kínai látogatása során nagy feltűnést keltett, amikor egy interjúban kifejtette gondolatait Európa „stratégiai autonómiájáról”. Véleményével számos vezető politikus egyetértett, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is határozottan támogatta Macron gondolatait, hangsúlyozva, hogy az EU-nak nem kellene „vakon és szisztematikusan követnie” Washingtont, függetlenül kellene fejlődnie, a saját stratégiájának megfelelően.

A nyugati média egy része azért bírálta Macront, mert szerintük politikájával külpolitikailag elszigetelődik, illetve gyengíti Európát is. Charles Michel támogató szavai azonban teljesen másról árulkodnak, az Európai Tanács elnökének szavai erőteljes ösztönző lökést adnak Európa fejlődésének.

Hirdetés

Ami az Egyesült Államokat illeti, hegemóniája védelme érdekében nem csupán arra próbálja felhasználni európai szövetségeseit, hogy szembeszálljanak Oroszországgal az ukrajnai konfliktus kapcsán, hanem megkísérli őket rávenni arra is, lépjenek fel visszatartó erőként Kínával szemben Tajvan ügyében. Ez a fajta politika azonban ingoványos talajra tereli Európát.

A nemzetközi események figyelembevétele mellett Charles Michel teljesen világosan látja, hogy Európát pillanatnyilag valóban „szoros ragaszkodás” jellemzi az Egyesült Államokkal kötött szövetséghez, hozzátette azonban azt is, hogy „tévedés lenne azonban ezt a szövetséget úgy értelmezni, hogy mi itt Európában vakon és szisztematikusan követjük az USA álláspontját valamennyi kérdésben.”

Korábban írtuk

Charles Michel amellett, hogy támogatja Macron eszméit „Európa stratégiai autonómiája” tekintetében, Európa fejlődésének elősegítése érdekében elkötelezett a Kínával való együttműködés ügye mellett is. 2022 december 1-jén ellátogatott Kínába, éppen akkor, amikor problémák merültek fel a kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolatokban. Az Európai Tanács elnöke nyilvánvalóan arra törekszik, hogy új együttműködési lehetőségeket keressen az Európai Unió számára, annál is inkább, mivel az EU bevonódott az orosz-ukrán háborúba, minek következtében súlyos politikai és gazdasági veszteségeket volt kénytelen elszenvedni. Charles Michel bízik abban, hogy Kína segít előmozdítani a békét Ukrajnában, illetve új gazdasági és kereskedelmi együttműködési lehetőségek jönnek létre az EU és Kína között. Az általa képviselt testület nevében is reményét fejezte ki korábban, hogy „új egyensúlyteremtés” révén újrafogalmazhatják az EU és Kína kapcsolatait, elősegítve mindkét fél fejlődését. Egy spanyol lap kérdésére válaszolva világosan rámutatott, hogy az EU fejlődését saját ipari fejlettségére és saját érdekeire kell alapozni, Európa nem követhet vakon más országokat úgy, hogy közben saját érdekeit veszélyezteti.

Kétségtelen, hogy amennyiben Európa el akarja érni a stratégiai függetlenséget, időre és kemény munkára lesz szüksége ahhoz, hogy a technológia, az energetika és a fejlett technológiákat alkalmazó iparágak valamennyi területén fejlődni tudjon. Mindeközben el kell kerülnie, hogy Amerika befolyása alá kerüljön, meg kell erősítenie a kereskedelmi együttműködést Kínával és a függetlenség útjára kell lépnie.

A szerző a Sanghaji Nemzetközi Kutatóintézet munkatársa