Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
„Hiszek Magyarország feltámadásában.” Magyar szurkolók a Magyarország– Olaszország mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án

Hirdetés

Nem engedik be a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire a tévesen nagynak nevezett, valójában a történelmi Magyarországot, a mi egész hazánkat ábrázoló molinókat – ez derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményéből..

A döntés oka, hogy az Európai Labdarúgó Szövetséggel együttműködő FARE nevű ideológiai kommandó (a rövidítés a Football Against Racism, azaz Labdarúgás a Rasszizmus Ellen elnevezést takarja) revizionista célzatú politikai jelképnek tartja a történelmi valóságot.

Ez az a szervezet, amely – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találó 2021. július 10-i Facebook-bejegyzése szerint – „munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókkal” szimatoltatja a lelátókon, hogy ki mit mondott.

A spionrendszert működtető szervezet magyarellenessége nem meglepő, ahogy az ordító kettős mérce sem újdonság.

2019 nyarán például a Craiova-Kispest Európa Liga-selejtezőn a román szurkolók Trianon feliratú molinóval hergelték a vendégdrukkereket, ezt valamiért mégsem értékelték politikai üzenetnek, ráadásul amikor a román fanatikusok fejbe dobták a játékvezetőt, az UEFA lejátszatta a mérkőzést ahelyett, hogy a szabályok értelmében lefújták volna és 3-0-val a vendégcsapat javára írták volna a meccset. A botrányos döntéssel engedtek a helyi román csendőrparancsnok zsarolásának, aki a hírek szerint lefújás esetén a vendégcsapat és a kispesti szurkolók testi épségének, akár életének veszélybe kerülését sem tartotta kizártnak.

Korábban írtuk

De némán tűri az UEFA az életellenes LMBTQ-propagandát is a stadionokban, akárcsak a George Floydot dicsőítő demonstratív térdelést, noha ezek vastagon politikai üzenetek. A történelmi Magyarország ellenben sérti a döntnökök érzékenységét.

A rutinszerű magyarellenességen persze különösebben nem lepődünk meg. Annál kiábrándítóbb viszont az MLSZ magatartása, amivel harc nélkül behódolt a gyalázatos kényszerítésnek. A Csányi Sándor vezette testületnek elemi kötelessége volna a magyar önazonosság és a nemzeti szuverenitás védelmében nyílt vitát kezdeményezve szembeszállni a sunyi feljelentgetőket alkalmazó FARE hamis vélelmezéseken alapuló kirekesztő döntésével. Ehelyett az MLSZ rövid úton kapitulált, noha, amint arra egy Kispest-szurkoló, Lipták Tamás felhívta a figyelmet, maga Csányi Sándor állapította meg helyesen, hogy e gittegylet jelentéseinek objektivitása finoman szólva sem biztosított.

Talán a FARE mostani utasításainak megadóan elébe menve, tavaly nyáron a Magyarország-Németország meccsen a biztonsági szolgálat emberei megkísérelték eltávolítani az Újpest-szurkolók régóta megszokott, a történelmi Magyarországot ábrázoló molinóját. A drukkerek nem hagyták annyiban, dulakodás támadt, aminek nyomán két szurkolót két évre kitiltottak a válogatott mérkőzéseiről. De nemcsak a történelmi Magyarország tiltott immár a válogatott meccseken, hanem a sepsiszentgyörgyi Transsylvanian Fanatics Erdély címerével ékesített zászlója is.

Az efféle megalázó túlbuzgóság tökéletesen ellentétes a nemzetépítő magyar állam világosan hirdetett értékrendjével, és mélyen sérti minden nemzeti elkötelezettségű honpolgár érzéseit, büszkeségét.


Az MLSZ közleménye

„A Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók, molinók kihelyezését, megjelenítését az MLSZ nem tiltja. Az MLSZ égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi. Ugyanakkor a jelképet a FARE (UEFA) katalógusa tartalmazza, ezért nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA, illetve ezekkel együttműködve a FARE ellenőrei jelentésüben rögzítik a jelkép megjelenítését, amely fegyelmi eljárást vonhat maga után. A politikai üzenetek megjelenítése az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, mint azt tette is több alkalommal az elmúlt időszakban. Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezheti a molinó bevitelét és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit.

A sál viselése más kategóriába tartozik. A nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata az MLSZ-nek nem feladata. Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve.„