„Amikor félünk, másként látjuk a világot. A pánik lecsillapodásáig minél kevesebb döntést hozzunk!”
(Hans Rosling)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/Lightspring

Napok óta sokkolja a magyar közvéleményt két videó. Az egyiken a vuhani piac felkavaró, gyomorforgató képei vannak. A másikon a röszkei migránsbetörés. Ugyancsak napok óta járja be az ellenzéki sajtót az az aljas ferdítés, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök nem a létező halálos vírus, hanem a nem létező migránsok miatt aggódik.  

Az a bizonyos piac

Bevallom, csak sokadik nekirugaszkodásra tudtam végignézni azt a négyperces videót, ami a vuhani piac állapotát mutatja. Kutya- és macskabarát ember lévén képtelen voltam elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy azok az állatok, akik (egyesek szerint amik, de nekem így tetszik) a mi kultúrkörünkben házi kedvencként élik mindennapjaikat, sokezer kilométerrel arrébb szűk ketrecekben várják, hogy lassan, rengeteg ütéssel agyonverjék vagy élve megnyúzzák őket. Fogyasztóik szerint ugyanis a sok szenvedéstől finomabb a húsuk. Az „egzotikus csemegék” között pedig ott van a nyársra húzott denevér is. Az az állat, melynek szervezetében a SARS-vírus különböző mutációi találhatóak, s amely állatot sokan a fertőzések első számú továbbadójaként jelölik meg.

Ha elvonatkoztatunk attól, hogy mi, idehaza – ne féljünk kimondani – keresztény kultúrkörben kialakult gasztrokultúránkba egyszerűen nem fogadunk be és testidegennek tartunk néhány állatot (kutyát, macskát, patkányt, tücsköt, denevért, stb.), még mindig megmaradnak azok a borzalmas higiénikus viszonyok, amelyekkel az ott élők kezelik az állati tetemeket, s még mindig megmarad az a borzalmas kegyetlenség, amellyel véget vetnek életüknek. Számunkra ez egész egyszerűen nem tolerálható, s a magyar állatvédelmi, valamint népegészségügyi törvények értelmében is a zéró tolerancia vonatkozik rájuk. 

Kultúrák találkozása

De mi történik akkor, ha bizonyos kultúrák átszűrődnek az anyaországokból más országokba, urambocsá más földrészekre? Valóban veszélyt jelenthet ez a társadalomra, a befogadó országra, akár kulturális, akár egészségügyi vonatkozásaiban nézve? A válasz egyértelműen nem. A hazánkban működő kínai (jobban mondva ázsiai) éttermek, büfék, kifőzdék egész egyszerűen nem a tradicionális népi ízeket hozzák el nekünk, hanem valamiféle elegyet alkotnak Nyugat és Kelet között, egyszóval egy fúziós konyha kínálatát adják nekünk. A legtöbb itt felszolgált étel például az ázsiai anyaországokban vagy nem is létezik, vagy nem ebben a formában, ahogy idehaza nekünk tálalják. Az úgynevezett szerencsesüti például amerikai találmány. 

Attól tehát nem kell tartanunk, hogy kutya vagy macskahúst szervíroznak nekünk a gong bao csirkében, illetve fafülgombával ízesített patkány kerül a tányérunkra. S attól sem, hogy megfertőződünk. Nyilván a NÉBIH és társintézményei szoros felügyelet alatt tartanak minden hazai vendéglátóipari egységet, s nem kérdéses, hogy ezek esetében olyan szigorú és mindenre kiterjedő ellenőrzéseket foganatosítanak, amik folyamatos presszúrával érik el, hogy a vendéglátóipari egységek pontról pontra betartsák a magyar szabályozás által előírt követelményeket.  

Orbán, korona, migránsok

S pontosan ott követi el az ellenzék a leghatalmasabb hibát, amikor az állítja, hogy amíg a koronavírust a kormány nem veszi komolyan, addig a migránsok beáramlását erősen túldimenzionálja. Ugyanis amíg az összes magyarországi étkeztetési cég komoly ellenőrzés alatt áll, valamint az összes magyarországi kórház idejében felkészült egy esetleges pandémia kezelésére, addig a zöldhatáron áttörő migránsok a társadalmi veszély mellett olyasfajta közegészségügyi veszélyt is jelenthetnek, amely ha nem is világjárvány, de egy országos járvány kitörésére mindenképpen alkalmas. S nem kell feltétlenül új kórokozók megjelenésére gondolni. Hiszen jószerével semmiféle információ nem áll a rendelkezésünkre arról, hogy a hazánkba erőszakosan behatolni akaró migránsok milyen közegészségügyi ellátásban részesültek saját hazájukban; kaptak-e védőoltásokat, s ha igen, milyeneket, állnak-e valamiféle kezelés alatt, és így tovább. 

Természetesen az állandóan az orbáni diktatúrával riogató ellenzéknek kapóra jött a röszkei migránsbetörés. Azonnal kommentálta is néhány „jól értesült” hírportál, hogy az egész csak egy koreografált jelent volt, a Fidesz készítette néhány, vállalkozó kedvű roma ember statisztériájával. A narratíva a megszokott volt: nincs migránsveszély, az egész csak egy színjáték, ellenben vírusveszély az van, mind meg fogunk halni. Ezt alátámasztandó vészjósló zenei aláfestésű áldokumentarista, áltudományos filmecskékkel hergelték, hergelik a közvéleményt. Elhallgatva természetesen azt az egyszerű tényt, miszerint egy Magyarországra betörő 40-50 fős horda egyelőre nagyobb veszélyt jelent hazánkra, mint egy olyan vírus, ami magyar megbetegedést még nem okozott, de amelynek esetleges bekövetkeztére fel vagyunk készülve. 

***

Pánikkeltés és bagatellizálás. Az ellenzék két jól ismert módszere. A valós veszélyt figyelmen kívül hagyva minden világtörténést megragadni, s azt fegyverként a Fidesz ellen fordítani – ebből áll 2010 óta minden kormányellenes „program”. Hála az égnek, a legnagyobb veszély, miszerint ők kerülnének kormányra, egyelőre nem fenyeget. Minden más problémát – Isten segítségével – meg tudunk oldani.